Eurozóně přes MMF půjčíme, vláda schválila zákon

ČTK ČTK
3. 10. 2012 14:00
Zákon umožní státu ručit ČNB za půjčky MMF ve výši 2,53 miliardy eur
Foto: Thinkstock

Praha - Vláda schválila návrh zákona, který umožní státu ručit České národní bance za půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 2,53 miliardy eur (63,2 miliardy Kč). ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Vedle současné půjčky 1,5 miliardy eur má záruka pokrýt půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009.

Na kompenzacích za již poskytnutou půjčku stát ČNB vyplatil v letech 2010 a 2011 celkem 47 milionů korun. Jde o náklady tzv. ušlé příležitosti, transakční náklady a náklady na zajištění kurzového rizika.

Cílem půjčky na pomoc eurozóně je rychlé zvýšení volných finančních prostředků fondu v době krize. Ministerstvo financí navrhlo poskytnout půjčku z devizových rezerv České národní banky. Ta souhlasila za podmínky poskytnutí státních záruk a kompenzací. Bankovní rada ale zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje.

Částka 1,5 miliardy eur je výrazem ochoty Česka poskytnout v přepočtu na jednoho obyvatele stejnou částku jako sousední Polsko. Původních 3,5 miliardy eur bylo přibližně 2,2krát více.

Lídři EU se loni v prosinci dohodli, že poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se pak ale na poskytnutí celého objemu nedohodly. Ze zemí mimo eurozónu půjčku vyloučily například Británie a Bulharsko.

 

Právě se děje

Další zprávy