EU se chystá na další plynovou krizi, pomáhá i Česko

Karel Toman
3. 2. 2012 18:54
Dodávky do Rakouska klesly ve čtvrtek o třetinu, do Itálie o čtvrtinu
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Brusel - Uprostřed nejtužších mrazů za desítky let se Evropská unie připravuje na další potenciální energetickou krizi. Dodávky ruského plynu do některých členských zemí totiž místy klesly až o 30 procent.

Evropská komise proto v pátek uvedla do pohotovosti svůj výbor pro koordinaci dodávek plynu, i když trvá na tom, že situace zatím nedosáhla stádia krize. Od první plynové krize se totiž v Evropě, včetně Česka, zvětšily skladovací kapacity. Informovala o tom agentura AP.

Mluvčí Evropské komise Marlene Holznerová pokles dodávek vysvětlila tím, že Rusko prochází vlnou extrémních mrazů a potřebuje tedy více plynu pro vlastní spotřebu.

Svéráz východního plynovodu je zpět

Smlouvy na dodávky ruského plynu podle ní „dovolují určitou pružnost v případě, že oni také potřebují plyn. A to je situace, které Rusko právě čelí. Třeskutá zima v Rusku už zaznamenala mrazy kolem 35 stupňů pod nulou.

Za nedostatky v dodávkách obvinila Moskva Ukrajinu, která údajně pro své potřeby spotřebovává víc, než by měla. Ukrajina obvinění odmítá.

Ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Bojko naopak v pátek prohlásil, že Rusko posílá o 15 procent plynu méně, než obvykle, a to právě kvůli zvýšené poptávce v Rusku sužovaném nebývalými mrazy.

Během posledních deseti let se už dvakrát stalo, že neshody mezi Ukrajinou a Ruskem vedly k energetickým krizím v Evropě, kde desítkám milionů lidí hrozilo, že zůstanou bez tepla.

Od té doby EU zdokonalila spolupráci mezi členskými zeměmi, aby se nemohly tak snadno stát rukojmími ve sporu Ruska s Ukrajinou o cenu plynu.

Plynařský sektor visí na telefonu

To se podle Holznerové vyplatilo, když se tento týden snížily dodávky do Polska, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Řecka a Itálie. Ve čtvrtek podle ní klesly dodávky do Rakouska o 30 procent a do Itálie o 24 procent.

Polsko však podle Holznerové může dostat část plynu určeného pro Německo. Užitečné se ukázaly i nové skladovací kapacity v Česku a na Slovensku, nebo fakt, že země musejí mít nově zásobu plynu na jeden měsíc.

"Ještě nejde o krizovou situaci," řekla Holznerová.

Aby však krizi předešla, povolala zástupce dodavatelů plynu, průmyslu, spotřebitelů a členských států s tím, že pokud se situace zhorší, setkají se na zvláštním jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy