EU: Čína dělá pokroky v bezpečnosti hraček

vk
22. 11. 2007 16:30
Ještě je ale stále potřeba mnoho zlepšit
Nebezpečné hračky prodával i největší prodejce na trhu - firma Mattel
Nebezpečné hračky prodával i největší prodejce na trhu - firma Mattel | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Čína udělala významný pokrok, řekla podle agentury Reuters komisařka pro ochranu Evropské unie Meglena Kunevová.

EU a USA kritizovaly nebezpečnost hraček a dalších produktů vyráběných v Číně. Po těchto připomínkách se podle komisařky bezpečnost hraček zlepšila. Byla to právě Kunevová, kdo v minulosti prosazoval úplný zákaz dovozu hraček z Číny.

Komisařka ve své zprávě navrhuje měřítka, která by redukovala rizika nebezpečného zboží vstupujícího na trh. "V tomto světě nemůžete dát stoprocentní záruky. Ale můžete se ujistit, že ta věc bude plnit svůj účel," dodala.

Čína musí sama kontrolovat bezpečnost

Čína je povinná brzy představit nový vlastní systém podle modelu EU, který by pomáhal kontrolovat kvalitu a bezpečnost hraček a řešit vzniklé problémy.

Nicméně komisařka na tiskové konferenci dodala: "Stále tu jsou významné problémy. Další pokroky jsou zcela jistě potřeba."

Očekává se, že bezpečnost hraček bude diskutována na summitu EU a Číny 28. listopadu.

Pravá od Mattela.... Ale z Číny

Největší světový výrobce hraček Mattel Inc. stáhl za poslední čtyři měsíce z prodeje přes 21 milionů produktů vyrobených v Číně.

Přednostně by měla být v prvních třech měsících roku 2008 přepracována měřítka bezpečnosti pro řetězce dodavatelů hraček.

EU a USA pracovali společně na stažení závadných hraček z oběhu. Měřítka pro bezpečnost by měla být zahrnuta i mezi pravidla Transatlantické ekonomické rady, která sdružuje odborníky z Bruselu i Washingtonu.

Čtěte také: Inspekce chystá zátah, před Vánoci se vrhne na hračky

 

Právě se děje

Další zprávy