Ekonomika šlape na brzdu, může za to i koruna

Red Eko
10. 9. 2008 9:35
HDP ve 2. čtvrtletí vzrostl meziročně o 4,6 procenta
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,6 procenta, mezičtvrtletně pak stoupl o 0,9 procenta.

Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zatímco růst mezi čtvrtletími je v podstatě beze změny, meziročně růst HDP ve druhém čtvrtletí zpomalil.

Oproti předběžnému odhadu z poloviny srpna byl meziroční růst HDP ve 2. čtvrtletí zvýšen o 0,1 procentního bodu.

"Příčiny lze hledat v kombinaci externích a interních vlivů. K vnějším patřily postupné posilování kurzu koruny a pokles směnných relací související především s vývojem cen komodit (zejména ropy), což spolu s ekonomickými problémy největšího obchodního partnera, německé ekonomiky, působilo v úhrnu negativně na hospodaření podnikové sféry," uvádí ve své zprávě ČSÚ. Hlavním domácím důvodem zpomalení celkové poptávky byla podle ní relativně nízká tvorba zásob v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

"Naopak motorem růstu poptávky po HDP byl především zahraniční obchod, kde výrazný převis vnější poptávky nad nabídkou vyústil do vysokého aktivního salda zahraničního obchodu zbožím a službami."

Zpomalení ekonomiky čeká i ČNB

"Ekonomika se dostala za horizont a nyní zpomaluje. Na konci čtvrtého kvartálu čekám růst jen tři procenta, což je pětileté minimum. ČNB pohlíží na ekonomiku podobně - také čeká výrazné zpomalení," říká analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Zpomalující ekonomika podle ní nahrává dalšímu snížení sazeb. "Do konce roku čekáme ještě jedno snížení sazeb na 3,25 procenta. Predikce ČNB sice počítá ještě s dalším poklesem na tři procenta, ale vzhledem k očekávanému oslabení koruny v toto snížení nevěřím," doplňuje Horská.

ČSÚ dnes zveřejnil rovněž data ze stavebního průmyslu, kde stavební výroba v červenci vzrostla o 6,9 procenta.

Také průmysl zaznamenal růst - výroba stoupla meziročně o 6,7 procenta, zatímco odhad trhu činil 6,8 procenta.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy