Platy Čechů rostly nejvíc za deset let. O dva tisíce

Redakce EKO
2. 6. 2008 9:15
Po odečtení inflace stoupla o 2,9 procenta

Praha - Průměrný zaměstnanec si letos v prvním čtvrtletí vydělal 22 531 korun. Meziročně si tak polepšil o 2 120 korun, tedy 10,4 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Je to nejvyšší růst mezd od posledního čtvrtletí roku 1998. Zároveň ale začátkem roku rychle rostly spotřebitelské ceny, reálný růst mezd byl proto jen 2,8 procenta.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 2 512 Kč , tedy 12,2 procenta na 23 174 Kč, reálně o 4,5 procenta.

Nepodnikatelé se mají hůř

V nepodnikatelské sféře byl růst mezd výrazně nižší, průměrná mzda se zvýšila o 678 na 20 204 korun, reálná mzda poklesla o 3,6 pct. Její přírůstek patří k nejnižším za posledních 9 čtvrtletí, tj. od 4. čtvrtletí 2005.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
České mzdy na začátku nového roku výrazně zrychlují

"Průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí zrychlila meziročně z 1,7 na 2,8 procenta. Navýšení reálné mzdy na počátku roku vysvětluje, proč spotřeba domácností ve stejném období navzdory  vysokému nárůstu cen nepropadla do mínusu," vysvětluje Helena Horská z Raiffeisenbank. "Růst reálných  mezd nižší než 3 procenta není z pohledu inflace, tudíž i centrální banky, velký problém. Produktivita práce roste rychleji, " dodává.

Podle analytiků Raiffeisenbank by reálná mzda letos v průměru narůst o 3 procenta, nominální cca o 9 procent.

Polepšili si rybáři i pronajímatelé

Nejnižší relativní růst nominálních mezd statistici zaznamenali ve vzdělávání, veřejné správě a obraně: shodně o 3 pct.

Nejvyšší růst naopak vykázala odvětví jako výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 18,2 pct), rybolov a chov ryb (o 17,2 pct.) a činnosti v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské činnosti (o 17,1 pct).

Nejvyšší nominální mzda, kterou statistický úřad zaznamenal ve finančním zprostředkování, byla zhruba 3,3krát vyšší než nominální mzda nejnižší v odvětví ubytování a stravování.

Ještě větší rozdíl je patrný u průměrných mezd podle institucionálních sektorů.

Dlouhodobě nejvyšších průměrných nominálních mezd dosahuje sektor finančních institucí (52 154 Kč). Nejnižší mzdy (14 538 Kč) byly zjištěny v sektoru domácností. Minimální mzda se od ledna 2007 nezměnila a činí 8 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy