Ekonomika brzdí rychleji, než se čekalo

Red Eko
14. 8. 2008 9:16
HDP rostlo ve čtvrtletí jen o 0,9 procenta

Praha - Česká ekonomika šlápla na brzdu, a to dokonce zhurta. Podle předběžného odhadu vzrostl ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt jen o 0,9 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, respektive o 4,5 procenta proti stejnému čtvrtletí roku 2007, uvedli dnes statistici.

Zpomalení růstu domácí ekonomiky, měřeného vývojem hrubého domácího produktu, se jen potvrdilo. Současně byl na základě upřesněných statistických dat snížen odhad za 1. čtvrtletí z 5,3 na 5,1 pct.

"K fiskálnímu balíčku, který zpomalil růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí na nově uváděných 5,1 procenta meziročně se ve druhém čtvrtletí podepsala silná koruna a slábnoucí poptávka v zahraničí," říká Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Pro korunu je to negativní zpráva a dá se očekávat i pokles výnosů v reakci na nečekaně slabé číslo o HDP." dodává.

"Zveřejněná data vrací korunu na slabší úrovně a ta tak znovu oslabuje na 24,30 CZK/EUR, oproti včerejšímu ránu je tak opět o téměř 60 haléřů slabší," upozorňuje Jiří Šimek, analytik společnosti CITCO.
 
"Informace o zpomalení domácí ekonomiky není jedinou dnešní špatnou zprávou. Dnes ráno byla zveřejněna také informace o poklesu německé ekonomiky, která čtvrtletně poklesla o 0,5 %, což je největší pokles za posledních pět let. Náš růst je přitom závislý na vývozu do EU, zejména do Německa. Zpomalí-li okolní státy, na našem růstu se to negativně projeví," dodává.
 
"Dobré časy tak již nyní máme za sebou, budeme se muset připravovat na příchod spíše špatných zpráv. Ty by mohly korunu tlačit ještě ke slabším úrovním," uzavírá Šimek.

Ke zvyšování výkonnosti ekonomiky přispěl růst zaměstnanosti. Podle odhadu sestaveného ČSÚ vzrostla po odstranění sezónních vlivů celková zaměstnanost ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 procenta a meziročně o 1,8 procenta.

Už zpřesněný odhad vývoje české ekonomiky v prvním čtvrtletí ukázal na její zpomalení z 6,3 na 5,3 procenta. Růst za první čtvrtletí roku tak byl nejnižší od konce roku 2004.

Ke zvyšování výkonnosti ekonomiky přispěl v prvním čtvrtletí hlavně růst zaměstnanosti. Podle metodiky národních účtů bylo průměrně zaměstnáno 5,197 milionu lidí, o 99 tisíc více než ve stejném čtvrtletí loňského roku.  

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy