Dráhy modernizují 15 rychlíkových vagonů za 200 milionů

ČTK ČTK
16. 7. 2012 13:15
Původně očekávaná hodnota zakázky byla 270 milionů, soutěž cenu srazila dolů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České dráhy zmodernizují 15 rychlíkových vagonů 1. a 2. třídy. Rekonstrukci v hodnotě 191 milionů korun bez DPH provede polská společnost Pesa. 

Zrekonstruované vozy budou vybaveny klimatizací, elektrickými zásuvkami nebo audiovizuálním informačním systémem. Všechny vozy budou uvedeny do provozu postupně do dvou let od podpisu smlouvy, tedy do poloviny roku 2014.

Kontrakt byl uzavřen na základě otevřené soutěže, které se zúčastnili tři zájemci z Česka, Slovenska a Polska. "Díky tomu se podařilo původně očekávanou hodnotu zakázky 270 mil. Kč snížit na vítěznou nabídku 190,8 milionu Kč bez DPH," uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Klimatizované vozy třídy EuroCity

Modernizované vozy nabídnou cestujícím dva velkoprostorové oddíly. V polovině vozu bude oddíl 1. třídy s 30 místy a ve druhé polovině bude oddíl 2. třídy se 40 místy. Oba oddíly budou vybaveny zcela novým interiérem a sedačkami a také elektrickými zásuvkami 230V pro napájení drobné elektroniky. V 1. třídě bude mít například každý cestující k dispozici vlastní stolek.

Vozy budou také vybaveny klimatizací a novým audiovizuálním informačním systémem. Ve vagonech rovněž budou instalovány dvě nové toalety s uzavřeným systémem a v jednom nástupním prostoru bude prostor pro uložení kočárku nebo jízdních kol. Vozy budou svým vybavením splňovat parametry pro provoz v komfortní mezinárodní síti vlaků EuroCity. České dráhy s nimi ale počítají především pro vnitrostátní rychlíkové spoje

 

Právě se děje

Další zprávy