Dopravní nehody zlevňují. Poprvé stály míň než 50 mld

Tomáš Fránek
16. 10. 2007 23:59
Účet za loňské bouračky na silnicích: 48 miliard korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ekonomické ztráty, které způsobují dopravní nehody na silnicích v Česku, se poprvé dostaly pod padesát miliard korun za rok.

Odborníci z brněnského Centra dopravního výzkumu spočítali, že za rok 2006 nehody na tuzemských silnicích způsobily ztrátu ve výši asi 48 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2005 je ztráta o čtyři miliardy nižší.

Dávky, důchody, ztráta pracovní síly

Za rok 2005 škody dosáhly 52,5 miliardy korun. A za rok 2004 výzkumníci celkovou škodu vyčíslili na více než 54 miliard korun.

Jde o částky, které podle výpočtů brněnského centra představují přímé i nepřímé ztráty z dopravních nehod. Počítají se vždy rok zpětně.

Foto: CCS

Kde jezdí řidiči nejlíp a kde nejhůř - přehledně ZDE

Jezděme rychleji, navrhují senátoři - ZDE

Výzkumníci do studie zahrnují - kromě přímých škod na automobilech - náklady na zdravotní péči, na práci policie, soudů či pojišťoven. Do celkových ekonomických ztrát patří také sociální dávky a invalidní důchody, které oběti havárií případně pobírají.
A počítá se také to, že usmrcení či zranění lidé nepracují, tedy ztráta pracovní síly.

"Důsledky dopravních nehod nedopadají pouze na jejich účastníky, ale také na stát a státní rozpočet formou ztrát na produkci, vyplácených vdovských, sirotčích důchodů a invalidních důchodů," uvedla ve studii Alena Daňková z Centra dopravního výzkumu.

Miliony za nehodu

Výrazný pokles ztrát způsobených nehodami je podle studie centra způsobený tím, že v roce 2006 lidé bourali výrazně méně než v předchozích letech, k poklesu došlo u všech typů nehod.

"Největší pokles zaznamenaly nehody s následkem smrtelného zranění osob," uvádí se ve studii.

Jedna nehoda, při které zemře člověk, přitom přinesla loni ztrátu převyšující devět milionů korun.

"V roce 2006 zemřelo při nehodách 1063 lidí což je o 223 méně než v roce 2005, ušetřilo se tak 1,8 miliardy korun," uvedli odborníci brněnského centra.

Ušetřené peníze by podle odborníků bylo ideální věnovat na další vylepšování bezpečnostní situace na silnicích.

Mrtvých zase přibývá

Otázkou ale je, zda se ekonomické ztráty při nehodách sníží i letos. Lidé sice bourají méně než loni, výrazně ale přibylo mrtvých na silnicích.

Jenom letos v září na českých silnicích zahynulo 114 lidí. Loni v září se při dopravních nehodách zabilo 94 lidí a předloni 103.

A celkový počet lidí, kteří zemřeli na silnicích za prvních devět měsíců, je 826. Za stejné období v roce 2005 to bylo 794 lidí a v roce 2006 jen 679 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy