Doprava zboží po českých řekách klesla o čtvrtinu

ČTK ČTK
28. 5. 2013 15:48
Vodní dopravci loni přepravili na tuzemských řekách a do zahraničí 785 000 tun zboží
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Naďa Straková

Praha - Vodní dopravci v loňském roce přepravili na tuzemských řekách a do zahraničí 785 000 tun zboží, což proti roku 2011 představuje pokles o 15,5 procenta. Největší meziroční propad o zhruba 27,5 procenta zaznamenala vnitrostátní doprava, export zboží do zahraničí naopak o 24,4 procenta vzrostl. Vyplývá to z výroční zprávy Sekce vodní dopravy Svazu dopravy ČR.

Do zámořských přístavů tuzemští rejdaři vyvezli téměř 257 000 tun zboží a dalších 159 100 tuny dovezli. "Značná část z tohoto objemu byla tvořená nadrozměrnými zásilkami, které by se jiným způsobem přepravovat nedaly," uvedl předseda Sekce vodní dopravy Milan Raba.

Na vnitrozemské plavbě se podle tajemníka Jiřího Astera naopak negativně podepsal útlum stavební činnosti v posledních letech. V rámci ČR se podle něj po řekách převáží většinou stavebniny nebo odpady ze staveb, objem přeprav je tak přímo závislý na velkých stavebních zakázkách.

Stát prý podhodnocuje říční infrastrukturu

Důvodem, proč se tuzemské vodní dopravě nedaří, je podle dopravců i skutečnost, že stát říční infrastrukturu dlouhodobě podhodnocuje.

Podle Raby od roku 2000 délka dálnic a silničních komunikací narostla o 46 procent, délka elektrifikovaných železničních tratí o 12,7 procenta, naproti tomu labsko-vltavská vodní cesta se prodloužila o 12 kilometrů, což odpovídá pouze 3,9 procentům. "Toto prodloužení ale nesouvisí s nákladní dopravou ale pouze s rekreační plavbou," dodal Raba.

Pomohou dva jezy

Pro zlepšení podmínek rejdaři dlouhodobě požadují urychlenou výstavbu plavebních stupňů v Přelouči a v Děčíně. Poslední jmenovaný, který by měl ulehčit přeshraniční plavbě směrem do Německa, stále nemá kladný posudek dopadu na životní prostředí (EIA). Tu by podle náměstka ministra dopravy Miloslava Haly měla stavba získat do poloviny příštího roku.

Dosud stát do přípravy tohoto jezu, jehož stavbu vláda schválila v roce 2005, investoval více než 500 milionů korun. Celkem si toto vodní dílo vyžádá 4,5 až pět miliard korun a jeho stavba se uskuteční mezi roky 2015 až 2019. Jez v Přelouči by se měl začít stavět v příštím roce a má vyjít na 3,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy