Domény CZ zlevňují. Ale diakritiky se zatím nedočkáme

Petr Kučera Petr Kučera
29. 12. 2010 11:02
Pokles velkoobchodní ceny zřejmě pocítí i běžní zákazníci

Praha - Cena internetové domény s koncovkou CZ od začátku února 2011 opět klesne. Sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény nejvyšší úrovně, snížilo velkoobchodní cenu roční registrace ze současných 155 na 140 korun bez DPH.

Zatím naposledy klesla velkoobchodní cena před rokem, tehdy ze 190 na nynějších 155 korun. Ještě v roce 2004 stála 600 korun.

Velkoobchodní ceny určené CZ.NIC jsou jen základem pro jednotlivé registrátory, kteří nabízejí služby koncovým zákazníkům. V předchozích případech zlevnění velkoobchodní ceny nicméně poklesla i konečná cena, zejména díky silné konkurenci.

Češi už mají skoro 70 tisíc s diakritikou...

Už od loňského prosince si zájemci mohou registrovat domény EU s diakritikou. Jejich správcem je evropské sdružení EURid. Domény se speciálními znaky místní abecedy už umožňují registrovat i některé další země.

Zájemci z České republiky si za první rok nechali zaregistrovat přes 68 tisíc domén .EU s diakritikou. Česku tak patří s 15 procenty ze všech registrací druhá příčka. Oznámilo to české zastoupení organizace EURid, které má správu domén .eu na starosti.

Největší podíl na registracích měli uživatelé z Německa, kterým patří 46 procent domén, na třetím místě za Českem skončilo Polsko s podílem pět procent.

"Celkem 90 procent všech IDN domén pod .EU používá latinku s diakritickými znaménky, zbylých deset procent si téměř rovnoměrně rozdělila řecká abeceda a cyrilice. Nejčastěji se mezi znaky s diakritikou vyskytují ü, ä a ö, v případě českých domén je to í," uvedla oblastní manažerka EURid pro střední Evropu Regina Fuchsová.

... ale ne pod doménou .CZ

I český správce domén je po technické stránce na případné zavedení specifických českých znaků připraven."Nespustíme je však dříve, než o ně bude v řadách uživatelské komunity převládat zájem," říká opakovaně výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Nezájem českých uživatelů o zavedení diakritiky do systému domén .CZ potvrdil také nejnovější, v pořadí už čtvrtý průzkum veřejného mínění, který si CZ.NIC objednalo u agentury Markent. Proti zavedení systému IDN se vyslovilo 87 procent respondentů z řad organizací a 62 procent oslovených běžných uživatelů internetu.

Specifické české znaky by kromě výhod přinesly i řadu možných komplikací. Mezi výhody patří lepší dostupnost pro české uživatele, rozlišení názvů či větší kapacita pro registraci domén. Nevýhodami jsou zejména nesrozumitelnost pro zahraniční návštěvníky, komplikace při psaní na cizí klávesnici či obecně "zbytečný" zmatek. Podrobněji se projektu věnuje web HáčkyČárky.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy