Domácnosti si za plyn připlatí o 7,4 procenta víc

aju, djl
3. 12. 2007 13:25
Elektřina nově zdraží o 9,1 procenta

Praha - Cena plynu pro domácnosti od příštího roku vzroste o 7,4 procenta. V tiskové zprávě to oznámili zástupci dominantního hráče na trhu, společnosti RWE Transgas.

Například domácnostem, jež používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se měsíční platba zvýší průměrně o 132 korun. Vyplývá z materiálů společnosti.

Podražovat budou i další zdroje energie. Například elektřina zdraží podle dřívejších informací v průměru o 9,1 procenta.

S ropou zdražuje vše

Důvodem zdražení je podle plynárenské společnosti RWE Transgas dramatický růst cen ropy a ropných produktů v posledních měsících.

"Za jedenáct měsíců letošního roku se cena ropy zvedla o více než 40 dolarů za barel, což je nárůst přes 70 procent. Dramaticky narostly také ceny ostatních ropných derivátů například cena těžkého topného oleje narostla o více než 100 procent," uvádí v tiskové zprávě Roman Budínský, předseda představenstva společností Severočeská plynárenská, Západočeská plynárenská a Středočeská plynárenská.

I když se do zvýšení cen promítlo také zvýšení regulovaných složek ceny (přepravy a distribuce), které oznámil minulý týden Energetický regulační úřad, podíl ceny samotného plynu má na zdražení 80% podíl.

Růst ceny zbrzdila silná koruna

Růst ale trh čekal ještě vyšší. Dokonce až o deset procent. To by znamenalo platby o stovky až tisícovky korun ročně vyšší. Zdražení přišlo v čase, kdy jeho následky nebudou díky dlouhodobě velmi silné koruně tak razantní.

Foto: RWE

"Pozitivní zprávou pro český trh je, že tyto enormní cenové nárůsty výrazně tlumí kurz koruny vůči americkému dolaru. Bez vlivu silné koruny by nárůst cen zemního plynu v Česku byl výraznější," uvedl k tomu Budínský.

Nemusí však jít o poslední zdražení. Experti z Ministerstva průmyslu a obchodu upozornili, že růst cen ropy a jejích derivátů se do výše cen plynu promítá až s tříměsíčním zpožděním. tudíž se dá čekat, že leden nebude posledním měsícem příštího roku, který domácnostem využívajícím plyn, provětrá peněženky.

 

Právě se děje

Další zprávy