Domácnosti přijde elektřina příští rok dráž o 12 i 14 %

Simona Holecová
22. 9. 2010 20:15
Jde zatím o odhad Energetického regulačního úřadu
Ušetří jen ten, kdo se vrátí ke svíčkám... Ilustrační snímek.
Ušetří jen ten, kdo se vrátí ke svíčkám... Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Do střípků dohad, jak moc příští rok rodinám podraží elektřina, přibyl zásadní dílek.

Energetický regulační úřad zveřejnil předběžný odhad, podle něhož cena elektřiny vzroste v roce 2011 o 12 až 14 procent.

"12, 13, možná 14 procent. Toto rozpětí vidím jako reálné i ve vazbě na naše odhady," uvedl ve středu v rozhovoru pro Rádio Impuls šéf ERÚ Josef Fiřt. "Ovšem zdůrazňuji, není to jenom otázka fotovoltaiky, je to podpora také i ostatních zdrojů. Protože kupříkladu i rozvoj biomasy má vliv na zvýšení ceny. Ale to převážné zvýšení opravdu nese fotovoltaiky," řekl Fiřt.

Naráží tak na spory, zda za neustále zdražování energie může spíše ČEZ, nebo obrovský nárůst solárních elektráren.

Deník Aktuálně.cz přinesl před pár dny analýzu uznávané České agentury pro obnovitelné zdroje Czech RE Agency. Ta ukazuje, že na zdražování proudu se významně podílí právě příjmy ČEZ a dalších výrobců elektrické energie.

Samotný ČEZ loni  vydělal takřka 52 miliard korun.

"Pokud bychom předpokládali, že cena elektřiny poroste podle obecné míry inflace, vzrostla by do roku 2009 průměrná cena 1 kilowatthodiny pro domácnosti asi o 0,43 korun. Cena se však zvýšila zhruba o 1,32 Kč. Na podporu obnovitelných zdrojů připadalo 0,05 korun, zbytek - 0,84 korun - je zvýšení ceny v důsledku liberalizace a otevření trhu s elektřinou," konstatoval Bronislav Bechník z Czech RE Agency.

Jisté je, že pokud se vládě nepodaří najít způsob, jak na příští rok ceny elektřiny zkrotit, může to výrazně oslabit hospodářství celé České republiky. Společnost Cyrrus před časem odhadla, že firmám hrozí nárůst cen elektřiny až o 30 %.

České podniky jsou přitom co do energetické náročnosti nad evropským průměrem a výdaje za energie u nich tvoří největší z nákladových položek. Hrozí tak, že se zhorší jejich konkurenceschopnost a ony se opět dostanou do vážných potíží.

 

Právě se děje

Další zprávy