Dobrá zpráva pro řidiče: Zdražování benzinu zatím končí

ČTK ČTK
24. 1. 2013 13:05
Benzin Natural 95 stál minulý týden 35,52 koruny za litr
Foto: CCS

Praha - Rychlý růst cen pohonných hmot se poprvé od začátku roku zastavil.

Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o čtyři haléře na průměrných 35,52 koruny za litr. Cena nafty se o čtyři haléře snížila a litr dieselu se nyní u českých čerpacích stanic prodává za 35,73 koruny.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Kde platí nejméně

Nejdražší benzin se prodává v Praze, kde jeho průměrná cena proti minulému týdnu vzrostla o devět haléřů na 36,47 koruny za litr. Nad hranicí 36 korun se drží cena benzinu také v Jihomoravském kraji, kde motoristé kupují litr Naturalu 95 za 36,02 koruny.

Nejlevněji tankují Natural 95 řidiči v Jihočeském kraji, kde litr stojí 34,91 koruny. Tento region je jediným v Česku, kde se cena benzinu stále drží pod hranicí 35 korun.

Nafta je stejně jako benzin nejdražší u pražských čerpacích stanic. Řidiči zde litr dieselu pořídí v průměru za 36,48 koruny. V Jihomoravském kraji nafta proti minulému týdnu zlevnila o 24 haléřů na 36,23 koruny za litr. Nad úrovní 36 korun se diesel drží ještě v Olomouckém kraji, kde ho motoristé koupí za 36,08 koruny za litr.

Nejlevnější naftu pořídí řidiči u pump v Jihočeském kraji, kde litr stojí 35,22 koruny. Následuje Ústecký kraj s cenou 35,32 koruny za litr.

Uklidnily se ceny ve světě

Výrazné zdražování se zastavilo z několika důvodů.

Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu, od kterých se odvíjí i ceny u českých čerpacích stanic, v minulém týdnu stagnovaly, uvádí analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Bez výkyvů podle něj zůstal také kurz koruny, který může s cenami u pump pohnout. Tomčiak nicméně nevylučuje mírné zdražování pohonných hmot v řádu haléřů, protože marže českých distributorů jsou stále podprůměrné.

 

Právě se děje

Další zprávy