Dobrá zpráva: Plyn pro domácnosti letos nezdražuje

ČTK ČTK
21. 6. 2012 15:23
RWE bude uzavírat s Gazpromem novou dohodu o cenách zemního plynu
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Praha - Po zdražování zemního plynu v loňském roce letos ceny stagnují. Hlavní dodavatelé je chtějí zachovat i ve třetím čtvrtletí, vyplynulo z ankety agentury ČTK.

Ceny plynu na komoditních burzách totiž klesají a analytici nečekají v příštích týdnech výraznější výkyvy.

Hlavní tuzemský dodavatel RWE loni zdražil zhruba o 30 procent, letos ale drží ceny beze změn. "O tom, jak je stabilita cen pro naše zákazníky důležitá, svědčí také neutuchající zájem klientů o produkty s fixní cenou," sdělil ČTK mluvčí Martin Chalupský.

Zdražování nechystá ani Pražská plynárenská. "Ceny plynu se snažíme držet dlouhodobě na stabilní úrovni a aktuálně žádné jejich zvyšování nepřipravujeme," uvedl mluvčí Miroslav Vránek. Změny v cenách nechystá ani jeden z hlavních takzvaných alternativních dodavatelů Bohemia Energy.

Stále více firem ve snaze udržet své zákazníky nabízí možnost zafixovat stálou cenu plynu či elektřiny na několik let. Mezi lidmi totiž často vládne představa, že energie pravidelně zdražují každým rokem, a při fixaci cen tak ušetří.

Plyn na burze zlevňuje

Nyní ale plyn na burze zlevňuje, a to umožňuje firmám udržovat stabilní ceny dodávek pro konečné spotřebitele. Loni plynaři zdražovali hlavně kvůli drahé ropě, na níž je cena plynu navázána, a kvůli nepříznivému kurzu zahraničních měn.

"Převládající obavy nad vývojem evropské ekonomiky do konce tohoto roku by neměly vytvářet tlak na spotřebu ani na cenu plynu v druhé polovině roku," uvedl analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities. Cenu plynu na trzích snižuje také větší těžba ve Spojených státech. Zvyšování cen pro české spotřebitele podle Hlinomaze také brání tvrdý konkurenční boj mezi firmami.

Pro některé firmy je podle analytiků problémem provázanost cen v dlouhodobých kontraktech na ruský plyn s cenami ropy. Trpí tím zejména RWE, jež tak ztrácí proti konkurentům, kteří nakupují na burze. Podle šéfa ruského Gazpromu Alexandera Medveděva se nicméně blíží dohoda s RWE o nových cenách plynu.

"Neočekávám výrazný pokles ceny plynu v dalším kvartálu, a pokud, tak se bude jednat jen o kosmetickou úpravu," uvedl analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. Důležitý podle něj bude výsledek jednání mezi RWE a Gazpromem, který by měl ceny plynu přiblížit reálné situaci na burzovním trhu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká bude cena plynu?

 

 

Právě se děje

Další zprávy