Daňové ráje opět lákají české podnikatele, nejvíc Kypr

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 9. 2011 12:46
V letošním prvním pololetí zájem o přesun sídla do daňově vstřícnějších zemí vzrostl
Kypr neláká jen na dovolenou, ale hlavně na daňové úlevy.
Kypr neláká jen na dovolenou, ale hlavně na daňové úlevy. | Foto: www.hedvabnastezka.cz

Praha - Tlak na zvyšování daní, korupční skanály i plýtvání veřejnými prostředky vedou podle expertů České kapitálové informační agentury (Čekia) k přesunu sídla původně českých firem do některého z daňových rájů.

Zatímco v loňském roce "uteklo" z Česka do některé z daňově liberálnějších zemí nejméně firem za poslůedních pět let, v letošním prvním pololetí zájem podnikatelů stoupl o 1,3 procenta.

"Nejistá politická situace, tlak na zvyšování daní, měnící se legislativní prostředí, stejně jako frustrace z plýtvání veřejnými prostředky a neobjasněné korupční skandály zvyšují neochotu českých podnikatelů platit daně v České republice," uvedla analytička agentury Petra Štěpánová.

Odliv z Nizozemska, příliv na Kypr

Podle ní přesun sídla oznámila řada významných a ziskových firem. Zároveň upozornila, že statistiky agentury vycházejí z veřejně dostupných zdrojů a zohledňují pouze přímou vazbu mezi vlastníkem a ovládaných subjektem. Řada firem má ale stále velmi nepřehlednou vlastnickou strukturu, statistika tak je velmi pravděpodobně pouze špičkou ledovce, která naznačuje obecný trend.

Z populárních daňových rájů v letošním prvním pololetí ztratilo na oblibě Nizozemí, naopak přibývá firem, které se papírově stěhují na Kypr. Od roku 2006 se počet firem s kyperským majitelem zvýšil o 147 procent.

"Země přestala být vnímána ve světě jako offshore daňový ráj, ale je na ni pohlíženo jako na standardní evropskou ekonomiku. Druhým faktorem je, že v ostatních evropských zemích se zpřísňují daňové podmínky a Kypr zůstává k podnikatelům přátelský. Na druhou stranu Nizozemí začíná být administrativně, a proto i finančně náročnější, nicméně stále zůstává vysoce stabilní a atraktivní destinací," dodala Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy