V obchodech byly závadné potraviny za 50 milionů

Tomáš Fránek
15. 4. 2007 23:20
Nejvíc se podvádí s vínem, levné se vydává za luxus
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

Jaké jsou nejrizikovější potraviny na základě kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

Výrobek % vadných v kontrolovaném množství včelí med 60,4 čokoláda a cukrovinky 51,4 víno 43,7 houby 41,5 mrazírenské výrobky 39,0 drůbež, králíci, vejce 36, čerstvá zelenina 33,8

Méně závadné výrobky

Výrobek % vadných v kontrolovaném množství pivo 2,4 mlýnské obilné výrobky 14,8 suché skořápkové plody 15,4 nealkoholické nápoje 16,7 zvláštní výživa 19,6 balírenské výrobky 20,2 mléčné výrobky 22,5 pekařské výrobky 24,4

Brno - Inspektoři podtrhli své statistiky a zjistili, že za poslední rok vydali 11 tisíc zákazů výroby či prodeje potravin.

Drtivá většina zákazů padla kvůli prodeji závadných nebo špatně či klamavě označených potravin a cigaret.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce přitom častěji trestali prodejce, u samotných výrobců uložili pouze osmdesát pět zákazů.

Nejvíc se za poslední rok podvádělo s vínem. Inspektoři zakázali prodej vína v celkové hodnotě 15 milionů korun. Důvod? Obsah lahví byl jiný, než se psalo na etiketách. Levnější stolní vína se zákazníkům nabízela jako dražší.

Lahůdky, paštiky, máslo

Víno však není jedinou rizikovou oblastí. "K oborům s poměrně vysokým počtem uložených zákazů dále patřily obory čokoláda a cukrovinky a pekařské výrobky," uvedla inspekce ve svém nové výroční zprávě za rok 2006.

Zákaz tak jenom u pekařských výrobků platil pro zboží za téměř pět milionů korun.

Jen v posledních týdnech zakázala inspekce veškerou výrobu lahůdek firmě Jiří Lapuník z Ledce na Mladoboleslavsku. V jednom z jejích výrobků odhalil laboratorní test nebezpečnou bakterii listeria. Po odstranění závad už nyní inspekce výrobu znovu povolila.

Zákaz také už během prvních čtyř měsíců letošního roku dostalo několik velkých obchodních řetězců. Například Kaufland v Hradci Králové musel přestat prodávat zapáchající drůbeží paštiku s červy, inspekce nařídila i vyčištění prodejního boxu. Firmě navíc hrozí třímilionová pokuta.

Problémy mělo i Tesco. To nesmí prodávat mléčné výrobky značek "Les 3 sapins" a "Belle de Herve", které byly klamavě označeny jako čerstvé máslo, ačkoli jejich parametry tomu neodpovídaly.

Na problémy s klamavě označenými potravinami upozornila jak Potravinářská komora, tak Českomoravský svaz mlékárenský. Ten zas objevil v nabídce řetězce Makro - pod privátní značkou ARO - výrobek polské provenience, který byl klamavě označen jako sýr Eidam se 30 procenty tuku v sušině. Makro výrobek stáhlo a poslala na rozbory.

Rekordní pokuty

Právě řetězce vedou s inspekcí poměrně často soudní spory, ve kterých se snaží zpochybnit výsledky kontrol.

Jenom za uplynulý týden Krajský soud v Brně rozhodl ve dvou sporech mezi společností Kaufland a inspekcí. V jednom případě rozhodl ve prospěch Kauflandu, ve druhém zvítězila inspekce.

Foto: Ludvík Hradilek

Vysoké byly též pokuty, které inspekce za různé porušení zákonů uložila. Celkem inspekce rozdala pokuty za více jak třicet dva milionů korun, což je o devatenáct milionů korun více než v předchozím roce. Zatím ale nezveřejnila, které konkrétní společnosti pokuty dostaly.

Hlavním důvodem pro navýšení pokut je, že se změnil zákon a maximální výše pokuty může dosáhnout až padesáti milionů korun.

Potraviny nejsou jediným zbožím, kde úřady musí sáhnout k zákazu prodeje. Česká obchodní inspekce loni odhalila různé nedostatky u 64 procent kontrolovaných prodejců textilu a oděvů.

Obchodníci podle ČOI nejčastěji prodávali textil a oděvy bez informací o jejich materiálovém složení a českých návodů, anebo klamali zákazníky prodejem padělků textilu a oděvů. ČOI v loňském roce zakázala prodej textilu v hodnotě bezmála 224 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy