ČSOB: Peníze na bydlení jsou stále hit

Dušan Klimeš
26. 2. 2007 11:00
Praha - Největší banka v zemi loni rozpůjčovala dalších 81 miliard korun. Největší zájem byl o hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.
Foto: Aktuálně.cz

Spolu se slovenskou pobočkou ČSOB poskytla na hypotéky 18,7 miliardy korun a na úvěry ze stavebního spoření musela vydat 13,3 miliardy korun. Zatímco na bydlení tak šlo přes třicet miliard, podnikům banka poskytla "jen" něco přes 27 miliard korun.

Výsledky ČSOB tak jen potvrzují neutuchající chuť Čechů půjčovat si peníze.

Zdravé zadlužení

Podle ČNB roste každým rokem zadlužení tuzemských domácností o třetinu. Bankovní úvěry už podle centrální banky přesáhly půl bilionu korun, dalších 60 miliard lidé dluží splátkovým a leasingovým společnostem.

Foto: Aktuálně.cz

Přitom sedmdesát procent těchto peněz připadá na úvěry poskytované na bydlení. Vedoucí oddělení finanční stability ČNB Jan Frait to ale považuje za přirozený vývoj, kterého se není třeba bát.

Přitom dle standardů, které ČNB využívá, se ČSOB zhoršila kvalita jejího úvěrového portfolia. Zatímco v roce 2005 bylo sledovaných a nestandardních úvěrů, tedy jistým způsobem problémových, asi 17,9 procenta, loni to již bylo 22,6 procenta.

Banka se ohrazuje a argumentuje, že jsou to výpočty pouze pro regulatorní účely. Dle jejích vlastních metod má více než 92 procent úvěrů normální a standardní průběh.

Jak moc čistý zisk?

Jinak skupina ČSOB, ve které je například Poštovní spořitelna či Českomoravská stavební spořitelna, vykázala čistý zisk 9,5 miliardy korun. 

Foto: Aktuálně.cz

V něm je ale započítán i prodej budov v prvním čtvrtletí, který bance jednorázově vynesl 652 milionů korun.

Předloni čistý zisk společnosti činil 10,3 miliardy korun. Ale i tehdy se na něm "podepsal" jednorázový příjem, a to 2,2 miliardy ze Slovenské inkasní.

Bezkonkurenčně nejvyšší položkou provozních výnosů byly čisté výnosy z úroků, které se přiblížily osmnácti miliardám korun. Oproti roku předešlému tak "povýšily" o čtrnáct procent.

Střední Evropa je pro majoritního akcionáře, belgickou KBC, velmi významnou oblastí. Tvoří zde totiž 17 procent svého zisku. Z této části navíce celých 81 procent přichází ze skupiny ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy