ČSA nebudou létat do New Yorku, kapacitu sníží o 5 %

Ekonomika Ekonomika
21. 9. 2009 16:31
Spojů na západ ubude, těch na východ bude naopak víc.
Letadla v barvách Českých aerolinek už nebudou přistávat v New Yorku.
Letadla v barvách Českých aerolinek už nebudou přistávat v New Yorku. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do Manchesteru ani do New Yorku už cestující v nadcházející letové sezóně v letadle s označením OK neodletí. České aerolinie v důsledku hospodářské krize, která jim odehnala cestující, už na těchto trasách nebudou létat. Celkově omezí své kapacity o pět procent.

Ubude tak i spojů do Žiliny, Rigy, Osla nebo Hamburku. Naopak ve východním směru ČSA své aktivity posílí. Častěji tak bude létat například do Mosky, Jekatěrinburgu, Jerevanu, Tbilisi nebo Minsku.

Ušetřit se aerolinky chystají prodejem části letadel a propuštění zaměstnanců pro jejich obsluhu a údržbu. V současnosti čekají ČSA na nabídku ceny za tři Boeingy 737.

Se zimní sezonou přicházejí aerolinky také s novým systémem nabídky letenek. Jmenuje se Origin&Destination a měl by umožnit efektivnější využití evropské letecké sítě.

"Efektivním stanovováním ceny letenek pouze podle začátku a konce cesty s ohledem na síť dokáže pro cestující, kteří jsou ochotni po Evropě cestovat s maximálně s jedním přestupem v Praze, nabídnout konkurenční podmínky ve srovnání s přímým letem," vysvětlil Petr Pištělák, viceprezident pro marketing a vývoj produktu Českých aerolinií.

Systém za 50 milionů korun využívá tržní data o pohybu cestujících a má lidem, kteří v Evropě přestupují z letadla do letadla, nabídnout až 3600 spojení po Evropě, Střední Asii a Blízkém a Středním Východě.

České aerolinie si od nového systému slibují, že zvýší počet cestujících na 300 tisíc a výnosy o půl miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy