Co si letos Češi odpustí při nákupu? Auta a elektroniku

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
17. 2. 2009 12:40
Obchodníci se musí připravit na to, že lidé budou méně utrácet
Foto: Attila Racek

Praha - České domácnosti budou letos utrácet výrazně méně. Důvod? Vyšší nezaměstnanost a také pomalejší růst mezd. Analytici se ve většině shodují, že tržby prodejců poklesnou - za celý rok o jedno až tři procenta.

Loni maloobchodní tržby vzrostly celkem o půl procenta. O rok předtím stouply o 15násobek, znamená to tedy výrazné zpomalení. Čísla z maloobchodu zveřejněná za prosinec navíc podle odborníků dokazují, jak se krize v zahraničí rychle promítá i do domácí poptávky.

Jaké zboží letos zdraží a kde lze naopak očekávat zlevnění? Analytici kvůli slabé koruně sází hlavně na zdražení automobilů, elektroniky a paliv z dovozu. Naopak - pokles cen by mohl přijít u služeb.

Něco už zdražuje

To se už ostatně v Česku projevuje, zdražování svých výrobků už připustila většina velkých dovozců aut. O zdražení se mluví u Nissanu, Peugeotu nebo Volkswagenu. Zdražování připustil největší prodejce ojetých aut v Česku, firma AAA Auto. Desetiprocentní zdražení elektroniky už sledují také prodejci DVD, televizí a počítačů.

Podle části analytiků ale celkový růst cen zboží tlumí hospodářské krize. Že se zboží z dovozu v řadě případů výrazněji nezdraží, si myslí analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, a to kvůli recesi ovládající ekonomiky po celém světě.

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš se navíc domnívá, že Češi o nákup aut a elektroniky ani příliš stát nebudou. "Lidem sice kvůli nízké inflaci mohou rychleji stoupnout reálné mzdy, od utrácení je ale bude odrazovat nejistota stabilního zaměstnaní. Budou proto klesat výdaje na náročnější statky a statky dlouhodobější spotřeby - automobily a elektroniku," odhaduje Bureš.

Lidé by podle něj ovšem i nadále měli nakupovat textil a potraviny. To potvrzují i některé výzkumy ke krizi. Lidé v nich avizují, že kvůli obavám z vývoje ekonomiky budou utrácet méně a budou šetřit na věcech, které tak nutně nepotřebují. Například z průzkumu společnosti CVVM vyplývá, že více než čtyři pětiny Čechů se domnívají, že se ekonomická situace v letošním roce zhorší.

Dovoz klesne

Česká národní banka by mohla na pokles domácí poptávky reagovat dalším snížením úrokových sazeb, tvrdí analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk, omezuje ji v tom ale právě slábnoucí koruna. Snižování sazeb centrální bankou totiž měnu oslabuje a zároveň zvyšuje inflaci.

Slabá koruna obecně zdražuje dovozní zboží a samotný dovoz tím tlumí. Pro snižování dovozů hovoří také slábnoucí domácí poptávka.

Také Vlk nicméně připomíná, že přestože lze nárůst cen u některého dovozového zboží očekávat, celková cenová hladina pro spotřebitele by se příliš měnit neměla. "Inflaci letos čekáme velmi nízkou kolem jednoho procenta," doplňuje.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy