ČNB: Banky jsou zdravé, vydrží i velké potíže ekonomiky

Zdeněk John
30. 8. 2010 10:53
Centrální banka zveřejnila výsledky nových zátěžových testů tuzemských bank
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tuzemské banky jsou podle nových zátěžových testů ČNB tak zdravé, že by přežily i velmi nepříznivý vývoj ekonomiky a finančního sektoru.

Centrální banka o výsledcích testů informovala na svých internetových stránkách. Ve všech scénářích možného vývoje by si bankovní sektor jako celek udržel kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty, což je minimum požadované centrální bankou.

ČNB testovala banky podle dvou scénářů. Základní odpovídá jejím makroekonomickým prognózám, scénář nazvaný "Dluhová krize" počítá s kombinací slabé aktivity v Česku i zahraničí, tedy s druhým dnem recese, a také s problémy s vládnímu dluhopisy jižních zemí Evropy.

Oba scénáře tuzemské banky ustojí, vyšlo centrální bance. V druhém případě by musely zvýšit kapitál o 3,5 miliardy korun, což je částka z hlediska banky nevýznamná, domnívá se ČNB.

Základní scénář naopak předpokládá, že banky budou nadále vytvářet provozní zisk zhruba na úrovni minulého roku. Opačný scénář "Dluhová krize" prorokuje bankám provozní zisk bank zhruba o 30 procent nižší, dodala agentura ČTK, která o výsledku testů také informovala.

ČNB odhaduje, že podíl domácností, které nebudou splácet své úvěry, vzroste o procento - na 5,5 procenta.

Testy ČNB dělala v srpnu na datech známých ke konci června.

 

Právě se děje

Další zprávy