Činže:proti státu se šikují noví žalobci

Tomáš Fránek
14. 12. 2006 8:01
Brno/Praha - Deset až patnáct nových majitelů domů se každý týden přidává k hromadné žalobě na stát u soudu ve Štrasburku kvůli regulovaným nájmům.
Ministr Gandalovič se zatím neúspěšně snažil dohodnout s majiteli domů na mimosoudním vyrovnání
Ministr Gandalovič se zatím neúspěšně snažil dohodnout s majiteli domů na mimosoudním vyrovnání | Foto: Ludvík Hradilek

Jenom za včerejšek se tak ke "štrasburské" žalobě připojilo šestnáct nových majitelů domů.

Česku tak hrozí, že případná prohra v soudním sporu s majiteli domů u Evropského soudu pro lidská práva bude pro stát dražší, než se původně zdálo.

Původní termín pro připojení k žalobě na český stát vypršel už před dvěma měsíci. Tlak dalších majitelů domů však nyní přiměl Občanské sdružení majitelů domů k tomu, aby původně oznámenou uzávěrku pro odeslání stížností do Štrasburku zrušilo.

Týdně se tak nyní na sdružení obrátí dalších deset až patnáct majitelů, kteří se chtějí k žalobě připojit.

"Jde o desítky lidí, zájem je opravdu velký. Proto jsme se rozhodli znovu připojení k žalobě umožnit," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin.

Zájem o podání dalších žalob potvrdil také Girolamo Giormani, které vede Hnutí na obranu majitelů realit. "Už ale tyto žádosti odmítáme," řekl muž, který na webové stránky opět umístil jména politiků a dalších veřejně činných osob, které bydlí v bytech s regulovaným nájemným.

Jana Brejchová
Jana Brejchová | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Známí regulovaní nájemníci už zase 'visí' na webu - Jana Brejchová, Pavel Kavánek nebo Zdeněk Tůma. Jména těchto lidí se vrátila na internet, protože žijí v bytech s regulovaným nájmem

Podle ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče stoupající počet stížností majitelů bytů svědčí o tom, že deregulace nájemného zastavená v roce 1998 prodloužila trvání pokřiveného trhu s byty. "Zcela logicky má nyní každý majitel bytu dojem, že má nárok na náhradu ztrát, které mu takto mohly vzniknout," řekl Aktuálně.cz.

Ve sporu jde o miliardy korun a čím více bude žalob, tím vyšší škoda státu hrozí. V případě, že soud rozhodne, že je regulace nájemného poškodila, chtějí majitelé domů po českém státu žádat až 50 miliard korun. Roční ztráta majitelů bytů s regulovaným nájemným byla podle výpočtů společnosti Patria Finance v loňském roce 21, 6 miliardy korun.

Polský precedens

  • Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská letos vyhrála spor s polským státem kvůli regulaci nájemného. Čeští majitelé domů kauzu považují za precedens.
  • Soud Hutten-Czapské přiznal 30 000 eur (asi 852 000 korun) za morální újmu a dalších 22 500 eur (asi 639 000 korun) jako úhradu nákladů řízení. Výše celkového odškodného tak dosahuje v přepočtu asi 1,5 milionu korun.
  • Otázku náhrady ztráty soud odložil a dal šestiměsíční lhůtu, aby se Hutten-Czapská a polský stát dohodly na kompenzaci
  • Soud ve Štrasburku všemi hlasy rozhodl, že Polsko porušilo Evropskou konvenci o lidských právech, což má negativní dopady na dalších asi 100 000 polských majitelů domů.
  • Podle soudu jde o systémový problém, který souvisí se špatným fungováním polské legislativy.
  • Majitelé domů v Polsku jsou podle štrasburského soudu poškozeni na svých právech mimo jiné tím, že nemohou zvyšovat nájemné nad úroveň, kterou stanovil stát. Nyní tedy podle soudu nemohou vytvářet zisk ani pokrýt náklady na nutnou údržbu.

Pravděpodobnost prohry státu u štrasburského soudu přiznává analýza ministerstva pro místní rozvoj nebo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Názor právních expertů je takový, že je zde výrazné riziko, že Česká republika může být neúspěšná," uvedl Pospíšil.

Vláda se proto s majiteli domů pokusila dohodnout.

"Ministr pro místní rozvoj dostal od vlády za úkol s námi jednat a pokusit se o mimosoudní smír. Protože kabinet zatím nic nenavrhl, tak tento pokus nemá žádné pokračování," řekl Dellin.

To, že k dohodě nedošlo, potvrdil také ministr pro místní rozvoj. "Stát dost dobře nemůže vyplatit 50 miliard korun bez jakékoliv bližší konkretizace  této sumy a to jen proto, že někdo řekne, že je to jeho škoda," uvedl pro Aktuálně.cz ministr Petr Gandalovič.

Podle něj stát stále čeká na to, jestli majitelé domů přesně vyčíslí škody, které jim regulované nájemné způsobilo. "Asi bude nejrozumnější vyčkat, jak ve věci rozhodne Evropský soud pro lidská práva," uvedl Gandalovič.

Ten také potvrdil, že politici nyní připravují podklady pro co nejúčinější obranu u Evropského soudu. "Věříme, že připravené nové znění občanského zákoníku, které přetrvávající deformaci z velké části odstraňuje, naši pozici výrazně zlepší," dodal ministr.

Zatím není jasné, kdy se štrasburský soud začne žalobami českých vlastníků zabývat. Stížnosti z Česka sice získaly podle Dellina prioritu, zatím soud ale neudělal žádné konkrétní kroky, které by nasvědčovaly tomu, že začne české stížnosti brzo projednávat.
Soud zatím například nevyzval českou vládu k tomu, aby se k problému vyjádřila.

Precedentní případ polské majitelky domu Marie Hutten-Czapské, která vyhrála svůj spor s Polskem o regulované nájemné, štrasburský soud rozhodl až po sedmi letech od podání stížnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy