Chování obchodníků má upravit nový zákon, hrozí pokuty

alt
21. 2. 2008 15:15
ČSSD navrhuje zákon proti zneužívání síly obchodníků
Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Desetimilionové pokuty by mohly platit obchodní řetězce za tlak na dodavatele. Vyplývá to z návrhu zákona předloženého ČSSD.

"Není možné řetězcům nařizovat, kolik má stát mléko nebo máslo, ale dovedu si představit, že budou vztahy mezi řetězci a jejich dodavateli pod veřejnou kontrolou," říká předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Podle zákona by obchodníci s obratem přes pět miliard museli vypracovat etický kodex a dodržovat jej. To by hlídal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Za zneužití výsadního postavení na trhu by obchodníkům hrozila pokuta od 100 tisíc do deseti milionů, nebo deset procent z čistého obratu.

Na vypracování návrhu zákona o významné tržní síle a jejím zneužití se podílela i Potravinářská komora. Dodavatelé řetězců už ochranu novým zákonem požadují dlouho, nelíbí se jim poplatky za vystavení zboží nebo dlouhá splatnost faktur.

Žádný speciální zákon upravující vztahy mezi obchodníky ale dosud parlamentem neprošel.

Globus: stačí platné zákony

Řetězce se novému návrhu brání. "To, co zákon chce řešit, už dnes řeší platná legislativa. Je jenom problém, že se plně nevyužívá," řekl v České televizi Petr Vyhnálek, jednatel Globusu.

Případné kartelové dohody může řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už teď, na porušování smluv se vztahuje občanský zákoník, vysvětluje Vyhnálek.

Ani koncentrace síly na straně řetězců podle něj není tak jednoznačná. Největší obchodník v tuzemsku má v potravinách podíl kolem devíti procent, první desítka něco přes polovinu trhu.

V jednotlivých kategoriích zboží, jako jsou třeba tavené sýry nebo balené vody, má naopak největší dodavatel 60 či 70 procent trhu. Sebevětší řetězec se s ním musí domluvit, jinak ztrácí tržby.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy