ČEZ vybral nejchytřejší kraj východně od Německa

jem
9. 12. 2009 14:06
Eletrárenská společnost nabídne Vrchlabí chytrou energii
Foto: Pavel Baroch

Praha - Energetická společnost ČEZ oznámila, že se region Vrchlabí stane první oblastí Česka, kde bude elektrická energie distribuována prostřednictvím takzvané inteligentní sítě (Smart grid), která ušetří peníze i životní prostředí.

V rámci projektu Smart region budou do distribuční sítě vrchlabského mikroregionu  instalovány technologie umožňující odebírat energii efektivněji.

Princip je jednoduchý. Rozvodná síť bude díky systému senzorů a dalším „chytrým" prvkům schopna sama vyhodnotit situaci a pružně reagovat na změny poptávky či nečekané situace změnami dodávky elektrické energie.

Neměla by tak nastat situace, že se bude vyrábět energie „naprázdno" nebo naopak, že bude ve špičce elektřina nepřiměřeně drahá. Dále by měla nová technologie umožnit i takzvaný ostrovní provoz, který při přerušení důležitého vedení zajistí přepojení menšího regionu přímo na místní výrobní zdroje s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky elektrické energie.

Ve výsledku by měla elektrická síť nabídnout spotřebiteli elektřinu za nejnižší cenu. Současně bude možné bez komplikací přijímat třeba energii z větrných elektráren, když fouká vítr, a snadno ji nahradit jinými zdroji, když nastane bezvětří.

Inteligentní síť ale bude i sledovat předpověď počasí, aby předem odhadla, kolik elektřiny bude vyrobeno ve větrných a slunečních elektrárnách a podle toho uzpůsobí výrobu z jiných zdrojů.

Vrchlabí, "chytrý" region

ČEZ vyhodnotil oblast okolo Vrchlabí - první kraj na východ od Německa, který tuto možnost dostane - jako nejvhodnější pro pilotní provoz energetické technologie budoucnosti a protože s tímto projektem město souhlasilo, první fáze projektů může začít..

Foto: ČEZ

"V tomto energeticky „inteligentním" regionu chceme vyzkoušet, jak spolu mohou v malé lokalitě fungovat nejrůznější novinky: chytré měřící systémy v domácnostech, větší počet lokálních výrobních zdrojů včetně obnovitelných, dobíjecí stanice, sloučené výrobny elektřiny a tepla. Cílem je vyzkoušet v menším měřítku, jak inteligentní sítě dokáží napojit a řídit množství prvků ku prospěchu zákazníků a celé sítě," uvedl Milan Špatenka, ředitel rozvoje distribuce společnosti ČEZ.

Elektroměr bude řídit spotřebu

Dalším krokem, o kterém se v souvislosti s inteligentními sítěmi mluví, by měly být nové elektroměry. Ty umožní lépe monitorovat a plánovat spotřebu energie jak odběratelům, tak dodavatelům. Evropské unii se tento nápad zalíbil, a tak požaduje, aby nový elektroměr mělo deseti let 80 procent domácností.

V současnosti vybírá společnost ČEZ partnera na dodání inteligentních měřících systémů, které budou nainstalovány v první fázi Smart Regionu domácnostem a podnikům, aby mohly začít poskytovat první data v reálném čase o spotřebitelském chování zákazníků v regionu.

"Evropská unie požaduje, aby takový elektroměr mělo v roce 2020 osmdesát procent evropských domácností," uvedl už dříve na setkání s novináři Jiří Kudrnáč z elektrárenské společnosti ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy