ČEZ uspěl, vztyčí u Dukovan obří větrný park

Pavel Baroch
25. 1. 2008 9:00
Firma má souhlas od sousední obce
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Dukovany - Společnost ČEZ při prosazování stavby největšího větrného parku v republice, u jaderné elektrárny Dukovany, dosáhla prvního výrazného úspěchu. Firma získala souhlas od tamní obce Rešice na stavbu prvních obřích větrníků. A doufá, že teď na svou stranu získá i další radnice.

ČEZ musel vloni své aktivity v okolí Dukovan na čas zmrazit. Plán na vybudování bezmála čtyřiceti větrných elektráren totiž narazil na odpor většiny obyvatel v několika tamních vsích. Nepomohlo ani to, že ČEZ zredukoval své plány na 21 stožárů.

U Rešic chtěl ČEZ původně stavět pět větrníků. Ale nakonec jich může být až dvakrát tolik. "Zatím jsme pouze souhlasili se stavbou větrných elektráren. Kolik jich nakonec bude, to je věcí dalšího jednání," řekl Aktuálně.cz starosta Bohuslav Šumpela.

210 tisíc za jeden větrník

Starosta uvedl, že zastupitelstvo souhlasilo se stavbou větrných elektráren na základě ankety mezi lidmi. Většina lidí totiž souhlasila.

Foto: Aktuálně.cz

"Pro obec to je jistý zdroj peněz," řekl Šumpela. Do obecní pokladny by mohlo každý rok plynout až několik milionů korun ročně, za které by radnice mohla například opravit chodníky.

"Obce, na jejichž katastru budou stroje stát, získají pravidelný příspěvek ve výši 210 tisíc korun ročně za jednu elektrárnu po dobu dvaceti let. Příspěvek bude každých pět let navyšován až na 270 tisíc korun ročně v posledních pěti letech," slíbil Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

Podobně ČEZ uspěl ve výběrovém řízení na vybudování větrného parku u Stříbra v západních Čechách, kde by do čtyř let mělo vyrůst třináct stožárů s vrtulemi. Tamní městská pokladna díky tomu získá po celou dobu životnosti elektráren několik desítek milionů korun.

Foto: Ludvík Hradilek

Proud pro 15 tisíc domácností

U Dukovan už ČEZ oslovil další radnici v Horních Dubňanech a nabídl jí stavbu až tří větrných elektráren. "O umístění elektráren budeme s obcí jednat," poznamenal Josef Sedlák z ČEZ. Doufá, že přístupnější budou i další obce, takže se podaří postavit další stroje.

Dukovany totiž mají vynikající parametry - dostatek větru a velmi dobré možnosti napojení do sítě. Dvanáct obřích větrníků vyrobí tolik elektřiny, že by mohly pokrýt spotřebu deseti až patnácti tisíc domácností.

Do roku 2020 hodlá ČEZ investovat do rozvoje větrných elektráren dvacet miliard korun. "Cílem je vyrábět v roce 2020 třikrát více energie z obnovitelných zdrojů než v roce 2005," oznámil Alan Svoboda, který má v ČEZ ekologický program na starosti.

Jen v nejbližších třech letech hodlá ČEZ postavit v Česku větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem přes sto megawatt.

 

Právě se děje

Další zprávy