ČEZ opustí ředitel, který vedl expanzi do zahraničí

ČTK ČTK
28. 9. 2011 21:25
Energetický gigant mění pod novým šéfem priority
Foto: Karel Toman

Praha - Ředitel útvaru Fúzí a akvizic společnosti ČEZ Vladimír Schmalz odejde z firmy ke konci září. Jde o dohodu mezi ním a firmou. Uvedl to mluvčí ČEZ Jan Beneš.

Server lidovky.cz v úterý napsal, že nový generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se Schmalze zbavil a zrušil celý úsek fúzí a akvizic, který vrcholný manažer vedl. To firma popírá.

"Útvar Fúze a akvizice v rámci organizačních změn ve společnosti ČEZ, přechází z přímé podřízenosti generálnímu řediteli do divize International. V souvislosti s touto změnou se dosavadní ředitel tohoto útvaru Vladimír Schmalz dohodl s generálním ředitelem ČEZ na odchodu ze společnosti ČEZ ke konci září," sdělil ve středu mluvčí  Beneš.

Schmalz podle Beneše přispěl k tomu, že se ČEZ stal největší společností v regionu a jednou z nejúspěšnějších energetik v Evropě. Akvizice v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Turecku a Německu, na kterých se podílel, naplňují plánované parametry a významně přispívají k výnosům společnosti, dodal mluvčí.

"Změna v řízení útvaru Fúze a akvizice obráží měnicí se priority ČEZ z investic do nových oblastí na rozvoj podnikání v České republice a v zemích, kde již společnost působí," uvedl Beneš.

Schmalz vedl úsek fúzí a zahraničních akvizic přes sedm let. Zahraniční investice ČEZ kritizoval premiér Petr Nečas, který chce, aby firma upřela maximální pozornost a finanční prostředky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle serveru lidovky.cz vadilo na Schmalzovi některým politikům také jeho angažmá v politice. Vrcholný manažer ČEZ sedí za ODS v pražském zastupitelstvu.

Podívejte, jak se žije lidem u jaderné elektrárny

ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Většinovým akcionářem je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Nejvýznamnějším projektem společnosti je nyní plánovaná dostavba jaderné elektrárny Temelín.

 

Právě se děje

Další zprávy