Život pod věžemi Dukovan

Život pod věžemi Dukovan
Jde o jednu z nejúčinnějších elektráren skupiny ČEZ, vyrábí nejlevnější proud u nás (kilowatthodinu za 60 haléřů) a pokrývá pětinu spotřeby České republiky. "Červeně svítí jaderné elektrárny, které jsou odstavené či zavřené," komentuje školákům průvodkyně elektrárenského informačního centra blikající body na mapě světa. "Patří sem Černobyl a brzy k nim přibude i nešťastná Fukušima," dodává.
Nad elektrárnou vládne bezletová zóna, kterou hlídají gripeny v Čáslavi a vrtulníky v Náměšti 
nad Oslavou.
"Strach nemám. Fukušima, to byla souhra nešťastných náhod," dělí se o svůj názor František z nedalekých Tulešic, který v betonárce hned pod chladícími věžemi Dukovan pracuje od doby, kdy byly postaveny, tedy přes 25 let. Podle měřítek Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO) patří Dukovany mezi pětinu nejbezpečnějších na světě. Platí to hlavně o provozu, který má tři nezávislé okruhy jištění.
Stejně jako Temelín stojí Dukovany na stabilním podloží a odolají zemětřesení o síle, která by u nás neměla teoreticky nastat. Narozdíl od Temelína nebo právě Fukušimy ale nemají betonový kryt nad bloky, který by je ochránil třeba před pádem dopravního letadla - událostí asi tolik nepravděpodobnou, jako je místy až 23 metrů vysoká tsunami, která udeřila na Japonsko.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
29. 3. 2011 0:47
 

Právě se děje

Další zprávy