ČEZ nakoupí sedm procent maďarské společnosti MOL

rg
2. 1. 2008 15:50
Do společného obchodu vstupuje jako silný akcionář.

Praha - Společnost ČEZ nakoupí od svého maďarského partnera MOL sedmiprocentní podíl na jeho základním kapitálu a posílí tak strategickou alianci.

ČEZ bude vznik nové strategické aliance s maďarským MOLem financovat za pomocí tří bank. Podle informací serveru Euro jimi budou ING Bank, ČSOB a italský Banca Intesa.

Společný česko-maďarský podnik má mít hodnotu 1,4 miliardy eur. Po roce 2013 budou mít jeho elektrárny na Slovensku a v Maďarsku celkový výrobní výkon 1760 megawattů elektřiny. Dohoda o založení aliance byla podepsána před Vánocemi.

Začátkem letošního roku se ČEZ chystá koupit sedm procent základního kapitálu MOLu v hodnotě přibližně 560 milionů eur. Využit k tomu bude systém americké call opce.

ČEZ nakoupí maďarské akcie v ceně 30 tisíc forintů za kus, avšak zároveň získá opční prémii 10 tisíc forintů za akcii. Po následující tři roky pak platí dohoda, že ČEZ s balíkem akcií nesmí hýbat a MOL jej kdykoliv může nakoupit zpět. V takovém případě by neplatila tržní cena; zaplatili by 20 tisíc forintů za kus.

Pokud MOL v průběhu tří let akcie od ČEZu zpět neodkoupí, za každý rok zaplatí "průběžnou odměnu". Její výši společnosti nezveřejnily. Jedná se o svého druhu půjčku 560 milionů eur na dobu tří let.

V případě, že MOL opci během tří let nevyužije, investice ČEZu do akcií MOLu bude vložena do jejich společného podniku. Šéf MOLu Zsolt Hernádi pro server Euro uvedl, že transakci akcií vnímá jako pojistku pro ČEZ. České straně energetické aliance dává možnost, aby vystupovala v roli významného akcionáře.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy