ČEZ má ze zahraničních investic 5,5 miliardy dividend

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 6. 2010 11:02
Čez má v zahraničí 65 společností, staví mimo jiné největší větrnou farmu v Rumunsku.
ČEZ inkasuje za loňský rok od svých zahraničních podniků 5,5 miliardy korun na dividendách.
ČEZ inkasuje za loňský rok od svých zahraničních podniků 5,5 miliardy korun na dividendách. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Celkem pět a půl miliardy korun vydělal energetický gigant ČEZ na dividendách ze svých zahraničních společností za loňský rok. Společnost dnes oznámila, že se její zahraniční investice vyplácí tak, jak očekávala.

"Všechny zahraniční akvizice trvale dosahují plánovanou návratnost a již vytváří finanční zdroje pro další růst Skupiny ČEZ. Dosud jsme inkasovali či rozhodli o výplatě dividend v souhrnné částce 5,5 miliardy korun," uvedl Tomáš Pleskač, druhý místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize international.

ČEZ vlastnil na konci loňského roku 65 zahraničních společností, v nichž zaměstnával necelých 16 tisíc lidí. Jednou z jeho největších aktivit je budování největší větrné farmy v Evropě, kterou plánuje dokončit do roku 2011 v Rumunsku. Po dokončení bude mít výkon 600 MW a ČEZ jejím prostřednictvím dosáhne desetiprocentního podílu na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v Rumunsku.

Energetická skupina, v níž má poloviční podíl Česká republika loni dokončila také akvizice v Turecku, Německu a Albánii. Její zahraniční elektrárny vyrobily loni 4,5 TWh elekřiny a dodaly téměř 4400 TJ tepla.

 

Právě se děje

Další zprávy