ČEZ chce využívat přehradu Orlík i jinak než dosud

ČTK ČTK
1. 4. 2013 13:21
Přestavba elektrárny na přečerpávací by neznamenala žádný zásah do krajiny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Povodí Vltavy

Praha - Energetická společnost ČEZ zvažuje přestavbu vodní elektrárny Orlík tak, aby ji bylo možno částečně využívat jako přečerpávací elektrárnu.

Plán, o jehož realizaci zatím není rozhodnuto, by spočíval ve výměně dvou ze čtyř současných turbín za reverzní. Tak by bylo možno, v době přebytku elektrického výkonu, čerpat vodu z vyrovnávací nádrže Kamýk nad orlickou hráz. Tuto zásobu vody by později bylo opět možno ve vhodnou chvíli přeměnit na elektřinu.

Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier sdělil, že ČEZ dosud neví ani to, kolik by případná stavba stála.

Zatím ČEZ pouze požádal o posudek dopadu přebudování orlické elektrárny na životní prostředí (EIA). Podle předloženého záměru by měl instalovaný výkon elektrárny i po výměně dvou turbín zůstat na současné úrovni 364 megawattů. Polovina výkonu by ale mohla fungovat i v reverzním režimu.

Podle materiálů pro EIA je hlavním cílem záměru získat nový regulační prvek v české elektrické soustavě. Přestavbou Orlíku na přečerpávací elektrárnu by bylo možné lépe se vypořádat s přebytky elektrické energie v síti. Vyšší počet regulovatelných zdrojů energie je podle dokumentace pro EIA potřebný s ohledem na předpokládaný růst spotřeby elektřiny v ČR.

V Česku jsou v současnosti tři přečerpávací vodní elektrárny. Pro výstavbu nových je vybráno šest možných lokalit, stavba by ale v každé z nich znamenala závažný zásah do krajiny. Přestavba Orlíka naopak podle materiálů pro EIA žádný zásah představovat nebude.

Podle dokumentace by stavba neměla začít dřív než v roce 2014. Pokud by energetická společnost k přestavbě orlické elektrárny přistoupila, práce by trvaly až dva roky.

Podívejte se, jak přehrada Orlík vypadala před dvěma lety, kdy slavila 50. výročí:

 

Právě se děje

Další zprávy