ČEZ bojuje s neplatiči v Albánii a Rumunsku o miliardy

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2011 9:33
Ze 70 miliard investovaných do zahraničí od roku 2004 se do koe letoška vrátí 50
Nový šéf ČEZ Daniel Beneš.
Nový šéf ČEZ Daniel Beneš. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Z celkem 70 miliard korun, které energetický gigant ČEZ investoval do své zahraniční expanze, se firmě do konce letošního roku vrátí 50 miliard. Informoval o tom server iHned s tím, že celá částka by se ČEZ měla vrátit do roku 2013, v některých zemích má ale potíže.

Zmíněných 70 miliard je suma, kterou ČEZ podle iHned vynaložil na nákupy podílů v zahraničních firmách od roku 2004. K této částce ale přibývaly dodatečné investice, takže celkově náklady na expanzi dosáhly 100 miliard korun.

Přestože jeden z vrcholných manažerů firmy serveru potvrdil, že do konce letošního roku by měl být zisk ze zahraničních investic před zdaněním a odpisy 50,1 miliardy korun, přiznal také, že v některých zemích čelí ČEZ problémům. Zejména kvůli neplatičům.

Vysoké ztráty má společnost hlavně v Albánii, kde v roce 2008 za 102 miliony eur koupila distribuční společnost, s velkými státními dlužníky bojuje ČEZ v Rumunsku, kde jen dráhy dluží přibližně dvě miliardy korun.

"Albánie či Rumunsko byla strategická rozhodnutí, šlo o to vstoupit na tyto trhy. V Albánii jsme počítali s tím že distribuce bude zpočátku ztrátová, ale trajektorie tu bude vzestupná. Nejsme tamním vývojem překvapeni. A problém v Rumunsku vyřešíme," řekl serveru nový generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy