Čeští stavaři si na Slovensku nepřilepší, je na tom hůř

Karel Toman
25. 2. 2010 11:50
Slovenské stavebnictví stále nenašlo své dno, skepse firem se prohlubuje
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Bratislava - I v roce 2010 bude pokračovat pokles slovenského stavebnictví. Důvěra firem ve zlepšení se navíc snižuje. Ani naděje pro příští rok nejsou příliš velké.

Vyplývá to z výsledků Kvartální analýzy stavu a vývoje slovenského stavebnictví, kterou připravila společnost CEEC Research.

"Výsledky rozhovorů s představiteli slovenských stavebních společností naznačují, že rok 2010 bude náročný a pro slovenské stavebnictví do jisté míry i přelomový," komentoval výsledky průzkumu ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Ze srovnání výsledků tohoto výzkumu s nejnovějšími závěry srovnatelného šetření v České republice podle něj vyplývá, že slovenské stavebnictví na rozdíl od českého ještě nenašlo své dno.

Přes třetinu firemních kapacit stojí

"Slovenské stavebnictví se aktuálně nachází v ranější fázi vývoje ekonomického cyklu oproti českému stavebnictví, nicméně situace zůstává vážná v obou zemích," řekl Vacek.

Slovenské firmy předpovídají letos propad o další 3,2 %, a to i přesto, že se tento sektor u našich východních sousedů vloni propadl o výrazných 11,3 %. Vytíženost kapacit stavebních firem se z 92 % v roce 2008 a 78 % v roce 2009 propadla na pouhých 65 %. To znamená, že více než třetina strojů a zařízení, které firmy mají, stojí.

Méně zakázek než vloni má 43 % respondentů. O náladě v sektoru svědčí i fakt, že zatímco vloni v březnu předpovídalo pro rok 2009 zlepšení 84 % respondentů, dnes je to pouze 53 % firem.

Skeptické je hlavně inženýrské stavitelství (tedy firmy stavějící vodohospodářské, silniční a železniční stavby, mosty, tunely a inženýrské sítě). Pokles v letošním roce čeká 51 % dotázaných firem z tohoto oboru. Z pozemního stavitelství (firmy stavějící budovy) čeká pokles 44 % respondentů.

Mezi stavaři vládne nejistota a skepse

Firmy se shodly, že rok 2011 by snad mohl přinést oživení. Celých 21 % respondentů ale nebylo vůbec schopno odhadnout vývoj v příštím roce, vývoj svého postavení na trhu nedokáže posoudit skoro čtvrtina firem (24 %).

Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Respondenti se tak dělí do dvou velkých skupin. 43 % čeká mírný růst svých tržeb, 41 % naopak čeká pokles. I zde jsou skeptičtější inženýrské stavby. Skoro všechny společnosti (89 %) se shodly, že jsou omezeny ve svém růstu. Kromě nedostatku poptávky a volných peněz je trápí hlavně byrokracie. Všechny firmy proto chystají úsporná opatření.

Kvartální analýza stavu a vývoje slovenského stavebnictví 02/2010 je založena na telefonických strukturovaných rozhovorech s vybraným vzorkem 70 stavebních společností. Rozhovory proběhly na začátku února 2010.

Situaci ve stavebnictví v zemích střední a východní Evropy sleduje CEEC Research spolu se společnostmi KPMG a Ipsos Tambor už pátý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy