Českým drahám přibyli cestující, ale spadly do ztráty

Petr Kučera Petr Kučera
30. 4. 2013 10:29
Hospodaření Českých drah se loni propadlo do ztráty 1,59 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hospodaření Českých drah se loni propadlo do ztráty 1,59 miliardy korun oproti zisku 491 milionů v roce 2011.

Počet cestujících v osobní dopravě loni vzrostl o tři miliony na 169 milionů. Osobní doprava skončila se ztrátou 517 milionů korun oproti předloňským 583 milionům. Obsazenost zůstala na 24 procentech, průměrná přepravní vzdálenost vzrostla o kilometr na 41 kilometrů.

Nákladní doprava loni výrazně zvýšila ztrátu z předloňských 34 milionů na téměř dvě miliardy korun. Objem přepravy klesl na 73,35 milionu tun z předloňských 78,74 milionu tun, průměrná přepravní vzdálenost vzrostla o dva kilometry na 178 kilometrů.

Celkové provozní výnosy zůstaly na úrovni 37,7 miliardy korun. Tržby z hlavní činnosti stouply o necelé procento, a to převážně díky segmentu osobní dopravy, kde meziroční tržby vzrostly o čtyři procenta.


Šéf Českých drah Petr Žaluda řekl deníku E15, že hospodaření ČD Cargo ovlivnila krize, ale i mimořádný odpis 1,2 miliardy korun kvůli přecenění majetku při vzniku společnosti a půlmiliardová rezerva na náklady spojené s restrukturalizací. Nyní je firma podle Žaludy stabilizovaná a letos míří k provozní nule.

Meziroční srovnání výsledků skupiny zhoršuje vedle mnoha dalších faktorů i realitní krize. Zatímco v roce 2011 dráhy prodaly nemovitosti za téměř miliardu, loni to byla zhruba polovina, připomíná E15.

 

Právě se děje

Další zprávy