Český magnát hledá novou ropu a plyn. Dá půl miliardy

hpv
11. 2. 2008 14:30
Nová ložiska plynu a ropy na Moravě

Praha - Moravské naftové doly, které vlastní i naftový magnát Karel Komárek, budou letos investovat více než půl miliardy korun, aby v Česku nalezly další ložiska ropy a zemního plynu.

"Moravské naftové doly letos plánují do průzkumných prací investovat částku 570 až 580 milionů korun. Chceme postupně odvrtat osm průzkumných vrtů  v oblastech Lanžhot, Poddvorov, Prušánky, Uhřice a v lokalitě Vizovických vrchů," uvedl Dan Plovajko, mluvčí společnosti.

Padne rekord?

Plánovaná částka sice není rekordní, ale lidé ze skupiny nevylučují, že se konečná částka může takovou stát.

Potvrzují to i loňské Komárkovy plány. Podle nich mělo jít na výzkumné vrty v roce 2007 asi 600 milionů korun, ve skutečnosti se ale investice podražily o dalších dvě stě milionů. "V uplynulém roce skupina Moravské naftové doly investovala do průzkumu přes 800 milionů korun. Šlo tak zatím o největší  investici v historii této skupiny," potvrzuje Plovajko.

Skupina vloni v Česku  odvrtala sedm  vrtů. Většina z nich umožnila stávající ložiska rozšířit, nebo se díky nim objevila ložiska nová.

Úspěšnost průzkumných vrtů se na Moravě podle zástupců MND pohybuje nad 75 procenty. To je ve srovnání se světovým průměrem, který se pohybuje mezi 15 až 20 procenty zcela výjimečné.

Skupina Moravské naftové doly nyní provádí v Česku těžbu na 21 ložiscích s denní těžbou kolem šesti tisíc barelů ropy a plynu denně.

Expanze v zahraničí

MND ale expandují nejen v Česku, ale i v zahraničí.  Před několika měsíci například  koupily podíly ve dvou ruských ropných společnostech Nikolajevkaněfť a VostokInvestněfť. Firmy se zaměřují na vyhledávaní nových ropných ložisek v Uljanovské oblasti. V obou nyní drží 76procentní podíl.

Finanční a investiční skupina KKCG, do níž Moravské naftové doly patří, chce těžit (anebo těží) plyn a ropu i v jiných státech. Například v Pákistánu, Jemenu, Německu, Rumunsku.

 

Právě se děje

Další zprávy