Komárkovo ropné impérium investuje miliardy na Ukrajině

Tomáš Fránek
14. 9. 2007 9:16
Po Rusku míří čeští těžaři na další trh
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka expanduje na další trh, bude investovat šest a půl miliardy korun do těžby plynu na Ukrajině.

Mluvčí firmy Daniel Plovajko uvedl, že firma připravuje vstup na Ukrajinu ve spolupráci s britskou společností Regal Petroleum.

Obě firmy uzavřely exkluzivní memorandum, podle kterého získá dceřiná společnost MND Exploration padesátiprocentní podíl na těžebních licencích Mekhediviska-Golotvschinska a Svyrydivske.

Zásoby plynu a plynokondenzátu se v této lokalitě odhadují na 169 milionů barelů ropného ekvivalentu.

Firma chce na Ukrajině investovat 6,6 miliardy korun.

Miliony z Pakistánu

"Jedná se o další strategický krok v rámci naplňování naší dlouhodobé expanze v oblasti ropy a plynu v zahraničí. Ukrajinský trh zkoumáme již delší dobu a vidíme v něm velký potenciál do budoucna," uvedl Miroslav Jestřábík, předseda představenstva KKCG Oil &Gas B.V.

Komárek už prostřednictvím firmy MND Exploration & Production Limited těží plyn v Pakistánu na ložisku Sawan, kde se denně vytěží na 10 milionů metrů krychlových plynu.

Firma má také podíly na průzkumu ložisek licencích v Pákistánu, Jemenu, Bavorsku a Rumunsku.

A výrazné investice připravuje také v Rusku.

V Česku Komárek ovládá Moravské naftové doly, dominantní firmu v oblasti těžby ropy a plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy