Česku nestačí hotovost. ČNB musí přidat peníze do oběhu

šal, čtk
21. 6. 2007 14:37
Nové mince a bankovky za pár let nahradí euro
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká ekonomika se roztáčí a už nestačí peníze, které Česká národní banka pustila do oběhu. Původně totiž počítala s tím, že Česko přejde na euro v roce 2010. Termín se ale posouvá nejméně o dva roky.

ČNB tedy musí do oběhu pustit více peněz. Aby je za pár let nahradila eurem.

"Potřeba oběživa stále narůstá a dva roky navíc existence české měny vyvolávají potřebu zvýšení bankovek a mincí v oběhu. Například hodnota mincí a bankovek, které jsou v současné době v oběhu, je o téměř 15 procent vyšší než před rokem," upozorňuje Leopold Surga, náměstek ředitele sekce peněžního a platebního styku ČNB.

Ekonomika potřebuje hotovost

V oběhu je asi 2,6 miliardy kusů mincí, což představuje téměř osm miliard korun. V současné době stoupá hlavně spotřeba padesátihaléřů, kterých je ročně nutné nechat razit kolem 30 milionů až 35 milionů kusů.   

Přečtěte si více o dopadech eura:

Za rostoucí potřebou peněz je ale podle Surgy také neustále se rozšiřující síť supermarketů a hypermarketů a také nejrůznějších automatů, do kterých jsou zejména potřeba mince. Jednou z příčin může být i turistika. "Česko je atraktivní zemí, kterou turisté hojně navštěvují a typické je, že řada z nich si v kapsách odváží nemalý počet mincí," dodal Surga

 

Právě se děje

Další zprávy