Česko si kvůli zájmům Škody v Rusku stěžuje na Opel

Tomáš Fránek
19. 10. 2009 11:30
Prodej Opelu má tajný plán B, Brusel i Česko si stěžují
Opel Astra
Opel Astra | Foto: Aktuálně.cz

Bochum - Evropské komisi se nelíbí postup německé vlády, která chce poskytnout Opelu pomoc ve výši 4,5 miliardy eur, když ho koupí kanadsko-rakouská firma Magna International.

A pokud komise nebude s pomocí pro automobilku souhlasit, může to prodej ohrozit. Smlouva o prodeji automobilky má být přitom podepsána tento týden.

Plán ze šuplíku

Proto už má dosavadní vlastník, společnost General Motors, v šuplíku připravený tajný plán B. Ten podle Wall Street Journal počítá s hromadným propouštěním, které převýší plánovaných deset a půl tisíce lidí, a také se zavřením aspoň jedné továrny Opelu v Německu. S tím se dosud nepočítalo.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Krosová už poslala německému ministrovi hospodářství dopis, ve kterém pochybuje, že je pomoc německé vlády regulérní. Podle komisařky je spojení finanční pomoci s konkrétním kupcem (Magnou) porušením pravidel o volném trhu. Vláda by podle ní měla nabídku přepracovat.

Na pomoc pro Opel si už u Evropské komise kromě Velké Británie, Španělska a Belgie stěžovalo také Česko. Zatímco Británie, Španělsko a Belgie svoji stížnost směřují proti tomu, že Německo pomocí chrání svoje továrny na úkor výrobních závodů Opelu v jiných zemích, české námitky jsou jiné.

Česko si myslí, že by mohly být ohroženy cíle tuzemského automobilového průmyslu v Rusku. Společně s Magnou má totiž firmu získat největší ruská banka Sberbank. A ta si od koupi automobilky slibuje razantní průnik na ruský trh. Součástky pro levné vozy Opel má dodávat ruský výrobce VAZ, který bojuje o přežití.

Stížnost kvůli Škodovce

Česká stížnost do Bruselu směřuje hlavně kvůli automobilce Škoda Auto. Ta má totiž v Rusku montážní závod - loni se v Kaluze vyrobilo přes 37 tisíc aut. A výrobu chce rozšiřovat.

Závod v Kaluze bude příští rok zajišťovat kompletní výrobu vozů Škoda Fabia, Octavia, Superb a Yeti. Týdeníku Profit to řekl generální ředitel společnosti Volkswagen Group Rusko Martin Jahn.

Německá vláda ale zatím tvrdí, že výhrady komise prodej Opelu neohrozí. Ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg uvedl, že se podle něj podaří sporné otázky s Evropskou komisí dořešit. "Nepředpokládám, že by byl prodej Magně ohrožen," uvedl.

Podle něj závazky státní pomoci daly Rakousko a Polsko, kde má Opel výrobní závody. A jednání s Británií a Španělskem jsou podle ministra na dobré cestě. Britský odborový svaz Unite se už dohodl s Magnou na zachování dvou britských továren německé automobilky Opel minimálně do roku 2013 výměnou za úspory v nákladech, včetně zmrazení mezd na dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy