Česko pátrá po tajných datech, obr Philips si stěžuje

Tomáš Fránek
1. 9. 2010 18:02
Český antimonopolní úřad chce informace po největších evropském výrobci elektroniky
O ploché obrazovky je na trhu naopak stále větší zájem.
O ploché obrazovky je na trhu naopak stále větší zájem. | Foto: Reuters

Brno - Největší výrobce elektroniky v Evropě, nizozemská společnost Philips, vytáhla zatím neúspěšně do boje proti České republice.

Koncern totiž nyní u soudů prohrál boj s českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který se týkal získávání informací i tajných dat o celosvětové dohodě výrobců elektroniky, které šetří také Evropská komise.

Podle zástupců Philipsu české úřady odmítají uznat právo na neposkytnutí informací a údajů, které mohou vést až k obvinění firmy. Jde například o údaje o schůzkách zástupců elektrotechnických firem v Evropě a v Asii včetně dat, jmen a míst schůzek. Úřad tak prošetřuje, jaký dopad měla dohoda výrobců na trh v Česku.

Česko nás poškozuje

"Jde o porušení základních práv vyplývajících z Listiny lidských práv a svobod. Zásahy úřadu jsou nezákonné a firmě hrozí vážná újma," uvedli zástupci firmy s tím, že požádali také soud, aby antimonopolnímu úřadu vymáhání informací, za jejiž tajení firmě hrozí pokuta, zakázal.

Krajský soud v Brně ale žalobu Philipsu zamítl. Podle soudu je nynější postup úřadu v pořádku a firma má dost možností bránit se v případě, že jí bude udělena pokuta nebo bude jinak potrestána. Žalobu Philips odmítl i Nejvyšší správní soud.

Evropská komise šetří Philips kvůli účasti ve dvou kartelových dohodách. Loni EK obvinila Philips, že byl spoluodpovědný za kartelovou dohodu jihokorejské společnosti LG Display o cenách obrazovek z tekutých krystalů (LCD). Philips byl v minulosti akcionářem LG Display, svůj zbývající podíl však letos v březnu prodal.

Evropská komise také loni obvinila Philips Electronics a další firmy z kartelových dohod o cenách katodových trubic, které se používají v televizorech a počítačových monitorech.

Argumenty před pokutami

Komise ve své zprávě neupřesnila, kterým podnikům obvinění z kartelu zaslala. Upozornila, že firmy mohou předložit argumenty na svou obhajobu, než padne rozhodnutí o udělení pokut.

Společnost Philips uvedla, že obvinění obdržela a že hodlá nadále pomáhat regulačním orgánům při vyšetřování.

Philips je jedním z největších elektroniky společností na světě. Společnost zaměstnává 123 800 lidí ve více než 60 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy