Česko kvůli radiaci prověří japonské potraviny

Tomáš Fránek
16. 3. 2011 14:19
Inspektoři společně s celníky začnou odebírat vzorky z dovážených potravin
Japonské město Sendai po katastrofě.
Japonské město Sendai po katastrofě. | Foto: Reuters

Brno - Česko podobně jako další země začne kvůli situaci v Japonsku prověřovat bezpečnost potravin dovážených z této země.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámila, že ve spolupráci s celníky začne odebírat vzorky potravin z Japonska, u kterých dovozci požádají o uvolnění do obchodní sítě.

Do Česka se z Japonska v menší míře dováží především nudle, omáčky a sushi. Japonsko totiž zajišťuje asi patnáct procent světové produkce sushi.

Žádné nebezpečí

U potravin, které byly dovezeny z Japonska v těchto dnech, žádné nebezpečí kontaminace nehrozí, inspekce je ale přesto prověří.

"Potraviny vyrobené v Japonsku, které se nyní vyskytují v tržní síti, nemohou být s velkou pravděpodobností vzhledem k době své výroby, přepravy a skladování radioaktivitou kontaminované," uvedla Romana Kaďanková z inspekce.

"V souvislosti s živelnými pohromami v Japonsku, poškozením jaderných elektráren, a s ostatními možnými riziky v regionu připravuje Státní veterinární správa mimořádnou kontrolní akci na rybí produkty z celé oblasti jihovýchodní Asie," dodal mluvčí Státní veterinární správy Josef  Duben. Dodal, že do Česka směřuje jenom málo japonského zboží.

Sousedé Japonska už preventivně nařídili zvýšené radiační monitorování dodávek zboží z Japonska, jak ale zdůraznili, nepřepokládají žádné okamžité dopady japonské jaderné krize na své země.

Jde především o Čínu, která je největším obchodním partnerem Japonska, ruský Dálný východ a obě Koreje. Potravinové dovozy z Japonska začaly prověřovat také Tchaj-wan a Singapur.

Japonsko spíše dováží

Jižní Korea oznámila, že už bylo prověřeno kolem 50 tun živočišných produktů dovezených z Japonska, většinou sýra. Žádná radioaktivní kontaminace nebyla zatím zjištěna.

Prověřit potraviny ve více jak tisíci japonských restauracích chce i Thajsko. "Nechceme Japonsku dělat větší problémy, ale musíme chránit spotřebitele," uvedl ministr zdravotnictví Jurin Laksanavisit.

Japonsko ale spíše patří k největším dovozcům potravin na světě. V roce 2009 dováželo zhruba 60 procent svých potravin v hodnotě 50 miliard dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy