Česko je stále v první desítce investičních rájů

djl
15. 6. 2008 10:00
Na první místo se dostala Čína, ČR udržela 9. místo
Foto: VISA

Praha - Česká republika zůstává jedním z nejatraktivnějších investorských rájů. Potvrdil to průzkum Otevřený svět provedený společností Ernst & Young, v němž se umístila na devátém místě.

Udržela se tak prakticky na stejné úrovni jako před rokem, kdy se dělila o 9. a 10. místo s Brazílií.

První příčku opanovala Čína, která vůbec poprvé v historii z tohoto místa sesadila evropské státy. Odborníci se shodují, že to je důkaz probíhající globalizace, kdy se "nové regiony" a oblasti dotahují svou atraktivitou na ty staré.

"Nové regiony, země a oblasti jsou připraveny soutěžit na vyrovnaném hracím poli s tradičními a pevně zavedenými oblastmi rozvinutých ekonomik," řekl Richard Singer, marketingový ředitel Ernst & Young.

Atraktivitu jednotlivých lokalit hodnotilo 834odborníků z celého světa. Čína první příčku získala s velkým náskokem na další státy.

A to díky hlasům 47 procent odborníků, druhá Indie pak obdržela hlas 30 z nich. Za ní následovalo na třetím místě Rusko s 21 procenty. České republice na devátou příčku stačilo 5 procent hlasů.

Česko, země zaslíbená kancelářím

Ze středoevropského regionu se tak jen Česká republika a Polsko udržely v první desítce zemí pro přímé investice.

V pořadí atraktivity států pro závodní výrobu Česko sice o několik příček propadlo, ale přední pozici pro investice do administrativních činností si udrželo.

Evropa je celkově mezi firmami vnímaná jako region nejlepší pro administrativní záležitosti. Označilo jí tak 53 procent respondentů.

"Nicméně náskok v atraktivitě, jenž si Evropa držela od počátku našeho průzkumu v roce 2004, se zmenšuje," komentoval Singer.

Zajímavým posunem ve strategii velkých společností je, že začínají při výběru lokalit brát v potaz více faktorů. Náklady na mzdy jsou tak až na třetím místě za právní s politickou stabilitou a telekomunikační infrastruktuře.

Právě inovace komunikačních systémů, infrastruktury, výzkum a dodavatelsko-odběratelských řetězců a investice do vzdělání mohou podle respondentů Evropě zajistí udržení své atraktivity.

Realita je jiná. Čína je zatím nafouknutou bublinou

Čísla reálně uskutečněných investic za poslední rok se však od výsledků průzkumu dosti liší. Ačkoli Čínu jako nejatraktivnější zemi označilo 47 procent respondentů, ve skutečnosti tam plyne jen 5 procent přímých zahraničních investic.

Ze statistik Komise Spojených národů pro obchod a rozvoj (UNCTAD) vyplývá, že si v tomto ohledu první příčku drží Spojené státy, kam mířilo za poslední rok 12,5 procenta přímých zahraničních investic.

Ještě lépe je na tom Evropa jako celek. Sem putovalo celkem 37 procent přímých zahraničních investic, což je výsledek o 4 procenta lepší ve srovnání s tabulkou atraktivity.

Z výzkumu zároveň vyplynul jeden zajímavý fakt - Česká republika se přibližuje Západu. Klesají zde totiž investice do výroby, zatímco naopak rostou investice do vývoje nových technologií služeb a vývoje softwaru pro počítače.

"Povzbuzující přitom je, že se vývoj zahraničních investic v ČR stále více podobá situaci ve starých členských zemích Evropské unie. Země, jako je Čína nebo Indie, jsou pro investory atraktivní zejména díky zásobě relativně levných zaměstnanců, což však není jediné rozhodovací kritérium," řekla Alexandra Rudyšarová, pověřená řízením agentury CzechInvest.

 

Právě se děje

Další zprávy