České dráhy si pochvalují: Cestující nám přibývají

ČTK ČTK
31. 1. 2013 14:47
Zájem cestujících o přepravu vlaky Českých drah roste již tři roky
Vlak RegioPanter
Vlak RegioPanter | Foto: České dráhy

Praha - Každý obyvatel Česka, ať jde o kojence nebo důchodce, jel vloni vlakem 17x. Právě takový je podle statistik průměr ročního využívání železniční dopravy v Česku. V rámci Evropské unie jsme v tomto směru v první třetině žebříčku, z nových členských zemí EU Češi po železnici cestují nejčastěji.

Vloni České dráhy přepravily168,8 milionu cestujících, meziročně o 1,8 procenta více. Rostl zájem o dálkovou i mezistátní dopravu, vyšší poptávka byla i po příměstské dopravě některých aglomerací, především v Praze. Informoval o tom mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Rostoucí zájem zaznamenaly ČD již třetí rok za sebou, a to navzdory vstupu konkurence například na linku Praha - Ostrava.

ČD lákaly na 240 nových vozů

Regionální doprava posílila tam, kde je dostatečná poptávka, tedy husté osídlení v okolí tratě, a kde do provozu byly uvedeny nové vlaky a vylepšily se jízdní řády zavedením přímých spojů, uvedl mluvčí.

Společnost loni uvedla do provozu přes 240 nových nebo modernizovaných vozů a lokomotiv. K novinkám patří elektrické vlakové soupravy RegioPanter a motorové RegioShark.

Podívejte se, jak se cestuje v Česku ve vlacích:

 

 

Právě se děje

Další zprávy