České banky krizi unesou, ukazují zátěžové testy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 6. 2009 12:15
Banky by podle ČNB měly unést negativním i katastrofický vývoji ekonomiky
Foto: ČNB

Praha - Český bankovní sektor je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka (ČNB), odolný vůči možnému negativnímu i katastrofickému vývoji ekonomiky.

Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou v úterý centrální banka zveřejnila. Testy naznačují i dobrou odolnost pojišťoven a penzijních fondů.

"Bankovní sektor jako celek by ustál šoky ve všech třech alternativních scénářích, i když v rámci jednotlivých scénářů se vyskytují banky, které by po testu nedosáhly regulatorního minima kapitálové přiměřenosti," uvádí zpráva. Kapitálová přiměřenost bank nesmí klesnout pod osmiprocentní hranici.

Nejhorší scénář? Nervozita trhů

Největší dopady na český finanční systém by podle ČNB způsobil scénář "nervozita trhů", který počítá s poklesem české ekonomiky o 3,9 procenta a největším oslabením koruny.

Při tomto scénáři by se do situace nedostatečné kapitálové přiměřenosti dostal dvojnásobný počet bank než v nejmírnějším scénáři. Celkem by šlo o osm bank, včetně několika významnějších. Tento vývoj by si vyžádal kapitálové injekce do finančního systému ve výši zhruba 23 miliard korun, uvedla ČNB.

Nejhorší scénář s názvem Ekonomická deprese počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 6,2 procenta. Tento vývoj by si vyžádal doplnění kapitálů bank ve výši 22 miliard korun.

Reálný dopad na trh: 60 miliard korun

Tzv. Realistický scénář se odvíjí od oficiálních odhadů ČNB, ve kterých by měla letos česká ekonomika klesnout o 2,4 procenta. V tomto případě by banky musely dodat kapitál 14 miliard korun.

Nižší dopady nejhoršího a realistického scénáře jsou podle ČNB způsobeny tím, že uvažované šoky vedou k poklesu úrokových sazeb, a tedy růstu cen držených dluhopisů, což snižuje ostatní ztráty.

Celkový dopad na finanční trhy v případě realistického scénáře by činil 60 miliard korun. Největší dopad na finanční trhy by měl scénář "Nervozita trhů", a to 100 miliard korun. scénář nazvaný Nejhorší vývoj by si vyžádal 90 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy