České automobilky hlásí: Výroba jede skoro naplno

Radek Pecák Radek Pecák
21. 4. 2010 11:14
Největších nárůstů výroby dosáhli v nošovickém Hyundaii a v mladoboleslavské Škodovce
Do nalakované karosérie se postupně montují jednotlivé součástky. Lidské ruce jsou stále v určitých fázích výroby auta nepostradatelné
Do nalakované karosérie se postupně montují jednotlivé součástky. Lidské ruce jsou stále v určitých fázích výroby auta nepostradatelné | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kdyby to pokračovalo stejným tempem, poprvé v historii by výroba automobilů v Česku přesáhla hranici milionu kusů. Za 1. čtvrtletí  roku 2010 bylo totiž v ČR podle čerstvé statistiky Sdružení automobilového průmyslu vyrobeno 267 040 vozidel.

Největší meziroční nárůsty hlásí výrobci osobních a lehkých užitkových aut, k mírnému nárůstu výroby oproti roku 2009 došlo ale i u nákladních vozidel. Celkový nárůst oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku dosáhl skoro třiceti procent, což je šedesát tisíc automobilů.

Z jednotlivých firem se nejvíce dařilo škodovce, která vyrobila o 37,55 % více (+ 36 817 ks), a nošovickému Hyundaii. Tam je nárůst dokonce plných 122 procent, (+ 22 000 aut). Mírné zvýšení výroby hlásí i  TPCA Kolín. Konkrétně o 2,16 % (+ 1 888 ks).

V 1. čtvrtletí roku 2010 bylo vyrobeno 302 kusů nákladních automobilů (nárůst o 19,37 %). Na tom má zásluhu hlavně AVIA Ashok Leyland Motors (+ 208,33 %). Ta již dokonce zveřejnila své plány pro letošek. Chce vyrobit a prodat přes tisícovku svých vozů, zatímco vloni zvládla jen tři stovky. Naopak produkce firmy TATRA Kopřivnice ve srovnání s loňskem dále klesla (o necelých 12 %). Propad přetrvává i ve výrobě autobusů a motocyklů.

Další vývoj nechtějí výrobci odhadovat 

Automobilky (s výjimkou zmiňované Avie) jsou zatím v odhadování dalšího vývoje velice opatrné a obvykle čísla nezveřejňují. Ve škodovce jsou však v současné době naplánované pro zbytek prvního pololetí mimořádné směny na výrobu prakticky všech výrobních řad a v Nošovicích jsou podle mluvčího Petra Vaňka dosavadním vývojem prodejů jejich i30 potěšeni. Tento vůz totiž podle českého zastoupení firmy dosáhl v Evropě v prvním čtvrtletí prodejů 31000 kusů, což je nejlepší výsledek za všechna čtvrtletí od uvedení na trh v roce 2007.

"Zavedení třetí směny ale zatím nechystáme, předběžně se o tom uvažuje pro příští rok," sdělil Vaněk. Podle něho jsou zatím  ještě výrobní rezervy. Díky nim by bylo možné zvýšit současné tempo produkce, které činí 44 aut za hodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy