Česká spořitelna vydělala víc - na poplatcích i úvěrech

Ekonomika Ekonomika
26. 2. 2010 10:03
Česká spořitelna vydělala 12 miliard korun.
V české spořitelně má své finance uloženo nejvíce Čechů.
V české spořitelně má své finance uloženo nejvíce Čechů. | Foto: Českaá spořitelna

Praha - Na 12 miliard korun, tedy o 5,9 procenta, stoupl konsolidovaný čistý zisk České spořitelny, které peníze svěřuje největší část Čechů.

Jde o takzvaný očištěný údaj - při porovnání výsledků roku 2008 a 2009 přitom číslo naznačuje pokles zisku o 24 procent. Ten je však dán tím, že v roce 2008 Česká spořitelna ukončila svou pojišťovací činnost a svou pojišťovnu prodala.

Provozní zisk banky se meziročně zvýšil o 15 procent, na 26,62 miliard.

"Čistý zisk za rok 2009 byl ovlivněn především pokračujícím růstem zisku z provozních činností, podpořeným konzistentním řízením nákladů na straně jedné a na straně druhé nárůstem tvorby opravných položek na úvěrová rizika v souvislosti s vývojem hospodářského cyklu," uvedla banka ve zprávě o výsledcích.

Česká spořitelna byla úspěšná v obchodování s cennými papíry, čistý zisk z obchodních operací vzrostl meziročně o 136 procent.

Klienti bance svěřili přibližně stejné množství peněz jako o rok dřív, tedy 647,53 miliardy korun, takzvané vklady občanů dokonce o dvě procenta vzrostly. Na poplatcích a provizích vybrala banka a 3,5 procenta víc.

A lidé si také o něco víc půjčovali. "Celkové úvěrové portfolio České spořitelny loni vzrostlo o 1,7 procenta na 469,2 miliardy korun. Zvýšil se především objem spotřebitelských úvěrů občanům, a to o 9,5 procenta na 84 miliard korun. Hypotéky fyzickým osobám vzrostly o 1,4 procenta na 117,8 miliardy korun," oznámila banka.

 

Právě se děje

Další zprávy