Česká práce zdražuje příliš rychle, investoři se leknou

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2009 12:28
Cena práce v Česku roste jako třetí nejrychlejší v Unii. Víc zdražuje jen Bulharsko a Rumunsko.
Celestica už svůj závod na Blanensku prodala. Lákat investory na rychle zdražující zaměstnance bude složité.
Celestica už svůj závod na Blanensku prodala. Lákat investory na rychle zdražující zaměstnance bude složité. | Foto: Veronika Skálová

Brusel - Češi dostávají za hodinu práce stále více. Jejich hodinová mzda roste téměř nejrychleji v celé Evropské unii. Vyplývá to z údajů zveřejněných Eurostatem.

Podle nich zdražila práce v Česku ve třetím čtvrtletí o 6,4 procenta. Větší růst je vidět pouze u Rumunska, kde se cena hodinové práce zvýšila o 9,6 procenta a Bulharska, kde rostla o 10,4 procenta. V celé Unii pak práce zdražila v porovnání s loňským rokem o 3,1 procenta, v eurozóně o 3,2 procenta.

Co by se mohlo zdát jako dobrá zpráva pro zaměstnance, je špatné pro všechny, kdo práci marně hledají. Zachránit by je mohli noví investoři, ti si ale stavbu podniku v zemi, kde se náklady na práci zvyšují tak rychle, rozmyslí.

Sousední Slovensko tak v boji o investory získává další výhodu. Tou první je loňské zavedení eura, které zlikvidovalo riziko ztrát při převodu měny. Navíc ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla hodinová mzda o 1,9 procenta, tedy méně než je unijní průměr.

V Evropské unii jsou však i státy, kde pracovní síla zlevnila. Jde především o pobaltské státy, které krizí trpí nejvíc. V Litvě se cena za hodinu práce snížila o 10,9 procenta, v Estonsku o 4,3 procenta, v Lotyšsku o 2,7 procenta. Práce ale zlevnila i v Holandsku, i když pouze o 0,8 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy