Česká inflace ční nad evropským průměrem. Jsme sedmí

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
14. 9. 2012 11:57
Eurostat naměřil, že v Česku meziročně v srpnu ceny vzrostly o 3,4 procenta

Praha – V Česku ceny rostou více, než ve většině Evropy. Z aktuálních dat Eurostatu vyplývá, že česká inflace je spolu s litevskou na sedmé nejvyšší úrovni ze sedmadvaceti zemí Evropské unie.

Evropští statistici naměřili, že v Česku meziročně v srpnu ceny vzrostly o 3,4 procenta. Průměr Evropské unie za srpen činí 2,7 procenta. Nejméně ceny rostou ve Švédsku (0,9 %), Řecku (1,2 %) a v Lotyšsku (1,9 %), nejvíce naopak v Maďarsku (6 %), na Kypru (4,5 %) a v Estonsku (4,2 %).

V sousedních státech ceny méně vzrostly v Německu (2,2 %) a v Rakousku (2,3 %), naopak více než v Česku rostly v Polsku i na Slovensku, shodně o 3,8 procenta.

Meziroční míra inflace v eurozóně v srpnu vzrostla na 2,6 procenta z červencových 2,4 procenta, v celé Evropské unii pak přidala z 2,5 na 2,7 procenta.

Zaměstnanost stagnovala

Eurostat zveřejnil také čtvrtletní porovnání zaměstnanosti. V eurozóně ve druhém čtvrtletí zůstala v porovnání s prvními třemi měsíci letošního roku beze změn. V Evropské unii se mírně zvýšila, a to o 0,1 procenta.

Statistici odhadli, že v EU se zhruba půl miliardou lidí bylo ve druhém čtvrtletí zaměstnáno 223,4 milionu lidí, z toho 146,4 milionu v eurozóně.

Hůře dopadá mezirošní srovnání. Zaměstnaných v eurozóně bylo ve druhém kvartále méně o 0,6 procenta a v celé 27členné unii o 0,2 procenta.

Největší nárůst zaměstnanosti v dubnu až červnu zaznamenal sektor realit (v eurozóně o 0,7 procenta a v EU o 1,4 procenta). Největší propad naopak zaznamenaly finanční a pojišťovací služby, a to o 0,8 procenta v eurozóně a o 0,7 procenta v EU.

 

Právě se děje

Další zprávy