Česká ekonomika poroste, musí ale šetřit, tvrdí Brusel

ČTK Karel Toman, ČTK
3. 11. 2009 11:00
Podle Evropské komise české hospodářství příští rok poroste o 0,8 procenta

Brusel - Česká ekonomika v příštím roce poroste o 0,8 procenta a v roce 2011 o 2,3 procenta. Letos by se kvůli celosvětové hospodářské krizi mohla propadnout až o 4,8 procenta. Uvedla to dnes v nové prognóze Evropská komise.

Její odhad je optimističtější než čerstvý výhled českého ministerstva financí, které v příštím roce čeká růst hrubého domácího produktu o 0,3 procenta a v letošním roce propad o pět procent.

"Recese skončila ve druhém čtvrtletí roku 2009 s tím, jak se stabilizoval reálný hrubý domácí produkt. V příštích čtvrtletích budeme svědky mírného ekonomického růstu," uvedla Komise.

Hospodářské oživení v Česku nicméně podle Bruselu bude doprovázet růst zadlužování země. Letos by měl rozpočtový deficit údajně činit 6,6 procenta HDP, v roce 2010 pak 5,5 procenta HDP a v roce 2011 by se měl opět propadnout na 5,7 procenta HDP. V Evropské unii je přitom přípustný schodek, který nepřekračuje tři procenta hrubého domácího produktu.

Komise se bojí, že se po volbách přestane šetřit

Evropská komise rovněž upozorňuje na nejistotu, která je spojena s volbami do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční koncem května příštího roku. Podle evropských úředníků je obtížné odhadovat, jestli se nová vláda odhodlá k potřebným úsporným opatřením. Bez nich čeká Česko citelný růst celkového zadlužení.

Zatímco v loňském roce celkový dluh ČR činil zhruba 30 procent HDP, letos to má být již 36,5 procenta, příští rok 40,6 procenta a v roce 2011 dokonce 44 procent HDP.

Česko si ale v následujících dvou letech navzdory hospodářskému propadu podrží jednu z nejnižších nezaměstnaností v Unii, odhaduje Evropská komise. Letos by míra nezaměstnanosti měla činit 6,9 procenta, v roce 2010 pak 7,9 procenta v roce 2011 by měla klesnout na 7,4 procenta.

Evropský statistický úřad nicméně používá jinou metodiku než české ministerstvo práce a sociálních věcí, jehož data jsou v Česku více používána.

 

Právě se děje

Další zprávy