Češi trhají rekordy v pokusech o pojišťovací podvody

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 4. 2011 16:01
Pojišťovny odhalily v prvním čtvrtletí o desítky procent více pokusů o podvody
Nejčastějším pokusem o podvod bývají nadhodnocené faktury za opravu havarovaného vozu. Ilustrační foto.
Nejčastějším pokusem o podvod bývají nadhodnocené faktury za opravu havarovaného vozu. Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Praha - Pokusů získat neoprávněně peníze od pojišťovny neubývá ani po odeznění krizových let, právě naopak. Velké pojišťovny hlásí rekordní počty odhalených pojistných podvodů. Zjistila to ČTK v anketě mezi největšími pojišťovnami.

Agentura uvádí, že objem odhalených podvodů vzrostl o desítky procent a překročil jen v prvním čtvrtletí 200 milionů korun.

Česká pojišťovna za první tři měsíce eviduje podvody, v nichž se lidé pokusili neoprávněně získat 120 milionů korun, což představuje nárůst o 23 procent ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím.

"Počty těch, kteří se snaží neoprávněně vydělat na pojistných událostech, jsou stále obrovské. Allianz za první čtvrtletí zachránila bezmála 38 milionů korun, což je téměř 40 procent z částky za celý loňský rok," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovna Generali dokonce odhalila podvody za více než dvojnásobnou sumu než v loňském prvním kvartálu - 15 milionů korun. Před příchodem recese této sumy pokusy o podvod nedosáhly ani za celý rok.

"Za tři měsíce letošního roku jsme totiž na vyšších číslech než za celý rok 2008, kdy se odhalené pojistné podvody pohybovaly na úrovni necelých 12 milionů korun," uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Detektivové Kooperativy odhalili podvody za 28,5 milionu korun. "Ve stejném období loňského roku jsme prošetřovali 119 případů a prokázali 54 podvodů za 14 milionů Kč. Výše uchráněné hodnoty je tedy letos dvakrát vyšší," dodal mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Přibývá podvodů podnikatelů

Zástupci pojišťoven se shodují, že nejčastěji se lidé pokouší získat neoprávněně peníze z autopojištění, kde mezi tradiční triky patří nadhodnocené faktury za opravu vozů.

Česká pojišťovna ale v letošních statistikách vyšetřování pojistných podvodů zaznamenala jasně patrný nárůst odhalených případů mezi malými a středními podnikateli. Jde prý zejména o případy související s majetkovým a odpovědnostním pojištěním.

"Ukazuje se, že podnikatelé se mnohdy nezdráhají spáchat podvody i za několik milionů korun," uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman.

 

Právě se děje

Další zprávy