Češi si přestávají brát úvěry. Bojí se horších časů

Tomáš Fránek
10. 12. 2008 13:07
Objem úvěrů v bankovním registru dosáhl bilionů korun
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Rychlost zadlužování tuzemských domácností se zpomaluje, počet úvěrů už neroste tak rychle jako v minulém roce.

Lidé si berou méně úvěrů, hypoték a méně zakládají i stavební spoření - reagují tak na světovou finanční krizi.

A tak zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostly úvěry v Bankovním registru každý měsíc v průměru o 2,2 procenta, ve třetím čtvrtletí roku 2008 to bylo už jen o 1,6 procenta.

Lidé si neberou nové úvěry

"Za snížením tempa růstu celkového objemu úvěrů stojí pokles nově poskytnutých úvěrů. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostl objem nově poskytnutých úvěrů o necelých osm procent, ve třetím čtvrtletí roku 2008 naopak o téměř tři procenta poklesl," řekla Zuzana Pečená, výkonná ředitelka společnosti CBCB - Czech Banking Credit Bureau, která v Česku provozuje Bankovní registr.

Pokles nově poskytnutých úvěrů byl zaznamenán i u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, které tvoří okolo 73 procent všech úvěrů evidovaných v Bankovním registru.

Přestože celkový objem hypoték ve třetím čtvrtletí roku 2008 vzrostl o 22,4 miliardy na 468,6 miliardy korun, oproti poslednímu čtvrtletí roku 2007 je tento nárůst o více než 5 miliard nižší. Obdobně u úvěrů ze stavebního spoření byl nárůst ve třetím čtvrtletí roku 2008 o 1,6 miliardy nižší než v posledním čtvrtletí roku 2007.

Celkový objem úvěrů evidovaných v Bankovním registru dosáhl na konci třetího čtvrtletí roku 2008 téměř 990 miliard korun, což je ve srovnání se stejným obdobím v roce 2007 o 20 procent více. V průběhu října pak celkový objem úvěrů překonal hranici jednoho bilionu korun.

Čeká se pokles

Více si lidé stále půjčují u nebankovních subjektů. Ve třetím čtvrtletí roku 2008 bylo každý měsíc v průměru do Nebankovního registru upsáno 368 milionů korun nových úvěrů, což je o 19 milionů korun více, než kolik činil průměrný měsíční růst o čtvrtletí dříve.

I u úvěrů od nebankovních subjektů ale se dá očekávat pokles.

"Očekáváme, že tempo růstu úvěrů v Nebankovním registru začne stagnovat, nebo dokonce zpomalovat obdobně jako v případě bankovních úvěrů. Důvodem je odpovědnější chování lidí i finančních institucí po událostech na světových finančních trzích," řekl Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení LLCB, které v Česku provozuje Nebankovní registr.

Foto: Aktuálně.cz
Bojíte se o práci? Šetříte? Diskutujte o finanční krizi
 

Právě se děje

Další zprávy