Zahraniční obchod rekordně poskočil na 11,3 miliardy

Redakce eko
10. 1. 2008 10:05
Meziročně je to nárůst o 6,4 miliardy
Foto: Škoda Auto

Praha - Zahraniční obchod skončil přebytkem, a to rekordními 11,3 miliardy korun. Meziročně je to o 6,4 miliardy korun více a zatím nejlepší listopadový výsledek.

Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle předběžných údajů vzrostl v listopadu meziročně v běžných cenách vývoz o 11 a dovoz o 8,2 procenta. Saldo pozitivně ovlivnil především růst aktiva v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 3,5 miliardy korun.Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od srpna 2006, tempo růstu dovozu od dubna 2006, uvedl ČSÚ.

"Za tak skvělým výsledkem nestojí ale vysoké tempo vývozu, naopak bylo nejnižší od srpna 2006, ale značný náskok vývozu před dovozem. Vývoz totiž rostl o téměř tři procentní body rychleji než dovoz," míní Helena Horská z Raiffeisenbank..

Česko vyváží především do států EU, s nimi má bilanci aktivní 43,7 miliardy korun. Se státy mimo EU je výsledek v mínusu 32,4 miliardy korun.

Země stále dobře vyváží dopravní prostředky a stroje, v listopadu se bilance zlepšila o 3,5 miliardy korun a vývoz dokonce o 14,6 miliardy korun.

Více se dovážela paliva, ty ČR bere ze zemí mimo EU, proto se s nimi také bilance negativní. Dovoz vzrostl poprvé od září 2006, a to o 12,3 procent. Více se dovážel hlavně zemní plyn. Dovoz ropy byl nižší než v listopadu 2006.

"I kdyby se prosincová bilance převrátila do deficitu (např. kvůli zmíněnému nárůstu dovozu ropy), loňský přebytek překoná 80 miliardovou hranici. Je to dobrá zpráva potvrzující, že i ke konci roku ekonomika rostla," doplnila Horská.

 

Právě se děje

Další zprávy