Černé vyhlídky: víc firem bude propouštět, než nabírat

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 12. 2010 12:38
V prvním čtvrtletí bude propouštět 9 procent firem, 82 procent nebude měnit počet zaměstnanců.
Většina firem nové lidi nabírat nebude, devět procent firem se chystá propouštět. Ilustrační foto.
Většina firem nové lidi nabírat nebude, devět procent firem se chystá propouštět. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud doufáte, že se situace na pracovním trhu konečně zlomí a firmy začnou nabírat, personální firma Manpower má špatnou zprávu: ještě v prvním čtvrtletí příštího roku líp rozhodně nebude.

Manpower v listopadu oslovil 750 českých firem a ptal se jich na jejich plány ohledně náboru nových zaměstnanců. Výsledkem je zjištění, že firem, které budou od ledna do března propouštět je o pět procent víc než těch, které budou nové zaměstnance nabírat.

Počet svých zaměstnanců se chystají zvyšovat čtyři procenta oslovených firem, devět procent ale bude propouštět a 82 procent nebude počet zaměstnanců nijak měnit. Situace tak nebude o mnoho lepší než v letošním prvním čtvrtletí, kdy se chystalo propouštět o 6 procent více firem než jich plánovalo přijímat nové lidi.

"Zaměstnavatelé ve většině sektorů jsou nadále velmi opatrní v nabírání nových zaměstnanců. Pracovní trh už delší dobu stagnuje, oživení je jen velmi opatrné. Domníváme se ale, že díky rostoucím náborům ve zpracovatelském průmyslu by v prvním čtvrtletí 2011 nezaměstnanost opětovně růst neměla," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Devět sledovaných odvětví z deseti očekává pro první čtvrtletí propouštění, nejpesimističtější jsou firmy z oblasti zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu, ubytování a stravování a firmy podnikající ve stavebnictví.

Horší situace bude podle výsledků průzkumu na Moravě, kde převáží propouštějící firmy o 13 procent, v Čechách to bude jen o pět procent. Pracovní trh v Praze zůstane na stabilní nule, což ale neznamená žádné masové otvírání nových pozic.

Nezaměstnanost v Česku byla v říjnu na úrovni 8,5 procenta, experti ale předpokládají, že ještě nejméně do poloviny příštího roku poroste a znovu přesáhne 9 procent. Hospodářská recese totiž nyní tvrdě dopadá na stavebnictví a služby.

 

Právě se děje

Další zprávy